Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.05.2010, 23:17:07
Xosroviduxt's Avatar
Xosroviduxt Xosroviduxt is offline
Member

Data înregistrării: 17.10.2009
Locație: Transilvania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ecaterina Cojoca Vezi mesajul
Ti-as fi foarte recunoscatoare daca ai putea gasi link-ul de unde sa pot descarca Pelerinul. Vreau mult de tot sa-l am in calculator. Nu vreau sa te incomodez insa, trimite-l cand ai timp sa il cauti. Postez din Statele Unite. Multumesc inca o data.
se poate descarca de aici: http://www.scribd.com/doc/10034276/Pelerinul-Rus

sa fie cu folos.
Vechi 06.05.2010, 23:30:58
carmina carmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.01.2009
Locație: Bucuresti
Implicit Greseli în practicarea „Rugăciunii lui Iisus”

Greseli în practicarea „Rugăciunii lui Iisus”

Iată câteva din greselile care pot apărea în practicarea „Rugăciunii lui Iisus”:

* Ca si-n muncile trupesti, în practica rugăciunii crestinul trebuie să aibă dreaptă socoteală. Altfel, postul aspru, asceza peste măsură, pentru a primi darurile dumnezeiesti, îl vor duce pe nevoitor la mândrie si chiar la iesirea din minti;

* Există unii oameni care practică „Rugăciunea lui Iisus” cu scopul principal de a ajunge în scurt timp la vederea Luminii Dumnezeiesti, si astfel îsi pierd râvna si deznădăjduiesc. Nevoitorul trebuie să stie că acest lucru nu se întâmplă imediat si că această luptă durează multi ani. Dumnezeu nu trece peste vointa noastră, deoarece suntem persoane si avem vointă liberă, dar nici noi nu trebuie să fortăm libertatea lui Dumnezeu, pentru că si Dumnezeu este Persoană si vine la noi atunci când crede că este cu cuviintă, atunci când El vrea, conform planului Lui de mântuire (a lumii si a fiecărei persoane în parte);

* Altă greseală este să dăm prea mare importantă metodelor psihotehnice de practicare a „Rugăciunii lui Iisus”. Aceste metode, precum sunt: inspiratia si expiratia, bătăile inimii, sunt doar metode generale, ca să ne adunăm mintea si să o eliberăm de elementele străine naturii sale. Aceste metode nu sunt miraculoase, dar ne sunt de folos, căci evită împrăstierea mintii. Când mintea ajunge să fie concentrată si tinută cu usurintă înlăuntrul ei, atunci toate aceste metode auxiliare devin netrebuincioase.

* Alte greseli apar atunci când vrem să trecem repede de la o treaptă a rugăciunii la alta. Unii oameni, sărind peste prima treaptă, trec direct la a doua si nu reusesc prea mult. Altii sar de la prima treaptă la a treia, unde înaintează mai ales pe respiratie. În acest caz inima trupească s-ar putea să sufere si acest lucru poate duce la încetarea „Rugăciunii lui Iisus”. Nu este o boală, bineînteles, dar totusi este posibil ca această lucrare sfântă să se oprească.

* O altă ispită a „Rugăciunii lui Iisus” este cea legată de lacrimi. Atunci când „Rugăciunea lui Iisus” rămâne în minte, ochii varsă multe lacrimi. Dar acest lucru nu este întotdeauna obligatoriu. Rugăciunea poate continua foarte bine si fără de lacrimi. Asadar, nu trebuie să deznădăjduim în absenta lacrimilor, pentru că ele vor veni atunci când va îngădui Dumnezeu. Si chiar dacă suntem inundati de ele, nu trebuie să le dăm mare atentie si nici să arătăm altora aceste stări (cu exceptia duhovnicului). Practica ascetică spune că atunci când vorbim despre astfel de stări, ele încetează imediat si este nevoie de mult timp pentru a le dobândi din nou.

De asemenea, nu trebuie să ne gândim prea mult în ce stadiu al rugăciunii suntem. Pe orice treaptă am fi trebuie să continuăm cu smerenie. Totodată, nu trebuie să ne mândrim, în timpul rugăciunii, cu stările noastre – pentru că pierdem totul. Omul este un cersetor care umblă după o bucată de pâine si apoi se mândreste că a obtinut-o în dar. Smerenia este comoara tuturor virtutilor. Ea ascunde toate virtutile si în final se ascunde si pe ea. Trebuie să evităm cu prudentă mândria în viata duhovnicească, mai ales atunci când ea vine ca slavă desartă. Slava desartă apare în toate virtutile noastre. Sfintii Părinti spun că slava desartă este asemenea cu un vânzător (trădător) care deschide în ascuns portile cetătii, pentru a fi jefuită de vrăjmasi. Nu contează câte virtuti sau câtă tărie avem. Slava desartă ne dă în mâinile diavolilor. Si de aceea Sfintii Părinti ne sfătuiesc ca să nu ne apucăm de vreo virtute care ne duce la slava desartă. Sfântul Grigorie Sinaitul spune că cea mai bună apărare pentru atletul rugăciunii este să fie în starea de smerită cugetare, ca bucuria ce-i vine din rugăciune să nu-l ducă la mândrie.

sursa:http://www.rugulaprins.go.ro/
(Click pe Miscarea Rugul Aprins -> Rugaciunea lui Iisus carte in format html)
Reply With Quote
Vechi 06.05.2010, 23:42:01
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Daca acceptati o perspectiva mai non-conformista si cat se poate de reala,eu am avut o 'tehnica' foarte avansata care m-a facut un practicant firesc,precum respiratia a acestei rugaciuni. Tehnica mea cea avansata s-a numit simplu 'prostirea'
Pur si simplu,si datorita meseriei mele care imi soliicita creierul ,dar si cautarilor la care l-am tot supus ani de a randul,nu mi-a mai ramas minte pt altceva.In rest,ma chinui de mult tiimp sa spun pe dinafara psalmul 50,dar desi stiu toate versetele ,mereu le inversez ordinea pasajelor in minte.
Iar alta rugaciune cu nici un chip nu imi ramane memorata in minte .Adica memorata,in asa fel incat sa o poti spune in metrou,pe strada,fara o carte in fata.
Le-as uita pur si simplu,chiar de as vrea sa le memorez, sau m-ar obosi .
Asa ca toata speranta si 'inteligenta' mea se reduce la aceasta: "Doamne Iisuse Hristoase ,Fiul lui Dumnezeu,miluieste-ma pe mine pacatosul"
Aceasta rugaciune mi-a inlocuit gandirea si chiar capacitatea de a scoate lucruri mai inalte ,sau mai complicate.
Daca vreti sa luati in seama umila mea experienta,nu este spre a ma lauda,ci spre a arata ca,chiar si in zdrobirea vietii si a sigurantei noastre,ne mai ramane o speranta .
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 00:02:51
almaris
Guest

Implicit

Citat:
Citesc acum invataturile parintelui Thaddeus de la Manastirea Vitovnica si el vorbeste despre puterea rugaciunii lui Iisus: "Doamne, Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatoasa/pacatosul." Parintele mentioneaza totusi de niste exercitii de respiratie pe care le fac cei care rostesc aceasta rugagiune a inimii, insa nu intra in prea multe detalii.
Ori e rugaciunea inimii ori e rugaciunea respiratiei? Banuiesc ca se pune problema rostirii de multe ori a aceleiasi fraze si omul oboseste, normal. Puterea rugaciunii vine din autenticitatea ei, de aceea se numeste a inimii, pentru ca reda cele mai fierbinti nazuinte ale celui ce o rosteste.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 00:03:49
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Implicit

Citat:
În prealabil postat de almaris Vezi mesajul
Ori e rugaciunea inimii ori e rugaciunea respiratiei? Banuiesc ca se pune problema rostirii de multe ori a aceleiasi fraze si omul oboseste, normal. Puterea rugaciunii vine din autenticitatea ei, de aceea se numeste a inimii, pentru ca reda cele mai fierbinti nazuinte ale celui ce o rosteste.
Pai exista nazuinta mai intensa de-atat?
Vechi 07.05.2010, 00:08:14
carmina carmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.01.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de almaris Vezi mesajul
cand vei avea dorinta de a cunoaste ceva cu inima sincera, atunci ti se vor deschide usile multor cunostinte; pana atunci insa ramai la categoria "eu intreb, tot eu raspund".
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 01:28:37
Ecaterina Cojoca Ecaterina Cojoca is offline
Junior Member

Data înregistrării: 19.04.2010
Locație: Iasi
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotianul Vezi mesajul
PS>puteti gasi si aici(nu stiu daca se poate descarca)
http://prieteniisfmunteathos.wordpre...s/#povestirea1
Multumesc mult pentru link-uri!
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 09:08:39
Scotianul
Guest

Smile Ma bucur

Citat:
Multumesc mult pentru link-uri!
daca v-am putut ajuta.Cel de Sus sa fie alaturi de dvs.Bye
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 09:24:26
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Daca acceptati o perspectiva mai non-conformista si cat se poate de reala,eu am avut o 'tehnica' foarte avansata care m-a facut un practicant firesc,precum respiratia a acestei rugaciuni. Tehnica mea cea avansata s-a numit simplu 'prostirea'
Pur si simplu,si datorita meseriei mele care imi soliicita creierul ,dar si cautarilor la care l-am tot supus ani de a randul,nu mi-a mai ramas minte pt altceva.In rest,ma chinui de mult tiimp sa spun pe dinafara psalmul 50,dar desi stiu toate versetele ,mereu le inversez ordinea pasajelor in minte.
Iar alta rugaciune cu nici un chip nu imi ramane memorata in minte .Adica memorata,in asa fel incat sa o poti spune in metrou,pe strada,fara o carte in fata.
Le-as uita pur si simplu,chiar de as vrea sa le memorez, sau m-ar obosi .
Asa ca toata speranta si 'inteligenta' mea se reduce la aceasta: "Doamne Iisuse Hristoase ,Fiul lui Dumnezeu,miluieste-ma pe mine pacatosul"
Aceasta rugaciune mi-a inlocuit gandirea si chiar capacitatea de a scoate lucruri mai inalte ,sau mai complicate.
Daca vreti sa luati in seama umila mea experienta,nu este spre a ma lauda,ci spre a arata ca,chiar si in zdrobirea vietii si a sigurantei noastre,ne mai ramane o speranta .
Nu vad ceva non-conformist in ceea ce ai spus,pentru ca multi practica rugaciunea aceasta in metrou ,pe strada,la serviciu etc.Ceea ce mi se pare mie neclar,este ca aceasta rugaciune care multi o considera cea mai inalta din toate, o asociezi cu prostirea.Mai potrivit este cu smerenia.Aceasta rugaciune poate foarte bine sa inlocuiasca celelalte rugaciuni.Parerea mea despre neputinta invatarii altor rugaciuni,din experienta pe care o am,nu este suprasolicitarea creierului,ci pur si simplu,ceva foarte intalnit in ziua de azi,lipsa de ravna pentru aceste rugaciuni.
Calugarii stiau toata Psaltirea pe de rost,pentru ca in fiecare zi o citeau,si astfel se intiparea firesc in memorie ,dupa un timp.(si cu ajutorul lui Dumnezeu,care atunci cand vede intentia buna,adauga).

As vrea sa vad si credinciosi care fac aceasta rugaciune acasa,caci toti care scriu spun ca o fac in metrou ! :)
Reply With Quote
Vechi 07.05.2010, 09:44:52
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel777 Vezi mesajul
As vrea sa vad si credinciosi care fac aceasta rugaciune acasa,caci toti care scriu spun ca o fac in metrou ! :)
Hm! De ce ai vrea tu sa vezi? Si cine sa se grabeasca sa spuna cat de mult se osteneste el? Nu-i de-ajuns ca au spus cum?
Din punctul meu de vedere, trebuie neaparat sa-mi iau un metrou!...

In rest, subscriu intru totul!!!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rugaciunea inimii SergiuNicola Rugaciuni 27 07.07.2017 15:46:07
Rugaciunea inimii pe perete Marcel_Ionut Generalitati 1 28.11.2012 20:31:33
RUGACIUNEA INIMII ancah Rugaciuni 21 20.06.2009 23:52:24
CURATIREA INIMII iosif Pocainta 53 01.06.2008 20:46:49