View Single Post
Vechi 14.05.2010, 23:57:45
mariamargareta mariamargareta is offline
Banned

Data înregistrării: 04.12.2008
Religia: Ortodox
Implicit 211. Comunicat al B.P.C. al Patriarhiei Române despre fenomenul religios "Pucioasa"

211. Comunicat al Biroului de Presă și Comunicații al Patriarhiei Române în legătură cu fenomenul religios de la Pucioasa

În legătură cu fenomenul religios de la Pucioasa, reamintim ca moment deosebit de important atitudinea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, făcută publică printr-un comunicat al Biroului de Presă și Comunicații al Patriarhiei Române. Dată fiind importanța acestuia, reproducem mai jos integral acest comunicat.

Comunicat

Deoarece, în ultima perioadă, în mass-media au fost făcute publice opinii contradictorii, incitante și adesea nefundamentate îndeajuns, referitoare, pe de o parte la ceea ce ar putea fi denumit “fenomenul religios de la Pucioasa-Glodeni” și pe de altă parte la implicarea Prea Sfințitului Irineu Bistrițeanul în această problemă, Biroul de Presă și Comunicații al Patriarhiei Române face următoarele precizări:
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 22 ianuarie 1993, pe baza datelor pe care le deține în prezent, a analizat fenomenul Pucioasa-Glodeni și consideră că acesta nu se înscrie în tradiția Bisericii Ortodoxe, în ceea ce privește învățătura de credință și formele de manifestare ale vieții religioase.
Pentru studierea în continuare a fenomenului, s-a hotărât formarea unei comisii speciale, care urmează să cerceteze acest caz și să tragă concluziile ce se impun.
În aceeași ședință, Sfântul Sinod a luat act de mărturisirea scrisă a Prea Sfințitului Irineu Bistrițeanul, potrivit căreia Prea Sfinția Sa regretă implicarea personală în fenomenul religios de la Pucioasa și se desolidarizează de el. Prin aceeași mărturisire, Prea Sfinția Sa afirmă: “Îmi cer iertare pentru tulburarea pe care am pricinuit-o și făgăduiesc să fiu credincios comuniunii sinodale și învățăturii noastre de credință, așa cum am jurat la hirotonia mea întru arhiereu”.

Biroul de Presă și Comunicații al Patriarhiei Române
(ianuarie 1993)