View Single Post
Vechi 22.05.2010, 19:53:17
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
MAi dau un exemplu: Cuviosul Ioan cel mult nevoitor:

"În toți acești ani am luptat cu gândurile cele viclene și cu patimile, chinuindu-mi trupul cu post și priveghere.
Și aici însă flacăra patimilor trupești mă ardea. Negăsind alt mijloc să-i rezist, am hotărât să-mi scot hainele și să-mi atârn de mâini și de picioare niște fiare grele, supunându-mi trupul la martiriul înghețului și membrele mele la suportarea acelei mari greutăți. Însă și acest mod de asceză s-a dovedit insuficient.
Am săpat atunci în nisipul umed din peșteră o groapă adâncă, m-am băgat în ea și m-am acoperit apoi cu nisip, lăsându-mi afară numai capul și brațele. Era la începutul Postului Mare. Am rămas acolo pe jumătate îngropat și nemișcat toată perioda postului. În acest timp sufeream mari atacuri de la cel viclean, care încerca prin orice mijloc să mă scoată din groapă.
Mai întâi mă chinui cu o durere îngrozitoare de picioare, care se umflaseră și se strâmbaseră. Încheieturile se dezmembrau. Nervii îmi paralizaseră. O ardere chinuitoare topea membrele mele. Mă durea tot corpul și sufeream. Se bucura însă și se răcorea sufletul meu, care fu izbăvit prin această dură asceză de întinăciune și-și regăsi puritatea și frumusețea cea dumnezeiască. Preferam deci să mor acolo, să mă topesc în acea groapă, dar să-l câștig pe Hristos, decât să ies din ea și să mă câștige diavolul.
Am ajuns în Saptamana Mare. În Lunea Mare se înfățișă deodată în fața mea un balaur uriaș, sălbatec și înfricoșător, care scotea flăcări și fulgere pe nări și pe gură. Se apropie de mine amenințător, gata să mă înghită. Nu m-a putut răni însă. Îndată ce l-am chemat pe Domnul și mi-am făcut semnul sfintei cruci a dispărut.
Amenințările sale au continuat însă toată Saptamana Mare. În noaptea Invierii înfricoșătorul balaur veni pentru ultima dată. L-am văzut deodată că s-a repezit la mine. M-a înșfăcat într-o clipită și în gura sa se găseau capul, mâinile și trupul ce se găsea în afara gropii. Părul și barba mea au fost arse de flăcările sale și așa mi-au rămas până astăzi, arse, după cum și poți vedea. Prin intervenția lui Dumnezeu însă balaurul nu mă vătămă mai mult. În timp ce capul meu se afla în gura lui am strigat din adâncul inimii mele:
– Dumnezeule și Doamne, salvează-mă! Pentru ce m-ai părăsit! Ai milă de mine, Stăpâne, Unule Iubitorule de oameni. Izbăvește-mă pe mine păcătosul, Tu ce ești singur fără de păcat. Curăță-mă de întinarea mea, ca să nu rămân prins în mrejele celui viclean pentru totdeauna. Scapă-mă de vrăjmașul care vrea să mă înghită. Vino și salvează-mă cu puterea Ta. Aruncă un fulger și arde-l, ca să dispară de pe fața pământului!
Și într-adevăr, în acea clipă a fulgerat o lumină cerească și îngrozitoarea fiară dispăru și nu am mai văzut-o niciodată de atunci, prin harul lui Dumnezeu.
Am auzit atunci o voce care mi-a spus:
– Ioane! Ioane! Te-am ajutat, precum Mi-ai cerut. Ai grijă de acum de sufletul tău, ca să nu pățești altele mai rele în veacul viitor!
– Doamne, am întrebat eu atunci cu mâhnire, de ce m-ai lăsat atât de mult să mă chinuiesc?
- Te-am încercat după puterea răbdării tale. Trecând astfel prin focul ispitelor, te vei prezenta în fața Mea curat ca aurul. Niciodată nu permit să fie încercat un om mai presus de puterile sale, ca să nu fie batjocorit și învins de șarpele cel rău și viclean. Tu însă, ca să scapi de războiul patimilor celor trupești, roagă-te la sfântul Moise Ungarul. Acesta se dovedi mai puternic chiar decât dreptul Iosif în cumințenie, și de aceea îi poate ajuta foarte mult pe cei ce sunt luptați de patima curviei.
Atunci eu am strigat către Domnul:
– Doamne, pentru rugăciunile cuviosului Moise, miluiește-mă!
Și iată! Îndată m-a îmbrățișat o minunată și dulce lumină, care de atunci și până acum a rămas și luminează în peștera mea astfel încât, nu mai am nevoie de lumânări. Și oricâți vin aici cu credință, smerenie și inimă curată, văd această dumnezeiască lumină care mă iluminează și m-a eliberat de săgețile celui vrăjmaș din acea noapte a Învierii."
http://www.pateric.ro/cuviosul-ioan-mult-nevoitorul/
Bun, am citit istorisirile pe care le-ai postat din Pateric. Dar cu ce ma ajuta? Sau cum ar putea sa ajute, practic vorbind, pe cineva care sufera de o asemenea patima? Bun, un calugar s-a bagat intr-o groapa cu nisip. Dar cineva care nu e calugar, CE SA FACA? Si chiar calugar fiind, asa ceva nu e intotdeauna potrivit...
Deci, inteleg cat de tare cineva necasatorit care doreste sa fie absolut cast trebuie sa lupte cu trupul. Inteleg ca efortul trebuie sa fie foarte mare. Dar cum exact?

Ce vreau sa spun este ca, pe cat de mult ne-ar impresiona aceste povesti din pateric, pe atat de greu de aplicat sunt. Si se potrivesc, dupa cum si cartea a fost scrisa, calugarilor, nu oamenilor dina fara manastirii. Sigur, e bine sa citim ca sa vedem cum anume isi traiesc unii crestini care vor sa atinga sfintenia, dar mai mult...