Confuzia aceasta, dacă trebuie ori nu urmate vechile rânduieli, a fost aparent tranșată la primul sinod al Bisericii. Spun aparent, fiindcă a reizbucnit periodic și, dacă e să privim la adventiștii de pe acest forum, există și în zilele noastre. Au ereziile această proprietate că reapar când te aștepți mai puțin, precum iepurașii din tufișuri, De aceea studiul sinoadelor și a hotărârilor dogmatice e atât de important și nu ține numai de simpla istorie eclezială. De câte ori nu ați auzit întrebarea donatistă: "cum să mă spovedesc unui preot păcătos" ? Dar întrebarea arianistă "Cum de Isus spune că nu cunoaște când va veni Ziua Aceea" ? Și atâtea altele. Cert este că Biserica a simțit periodic nevoia să precizeze un fapt atât de simplu ca acela că Vechea Lege a fost înlocuită de Noua Lege. Mereu și mereu aceleași devieri atrag mereu și mereu aceleași precizări doctrinare ca în vremea sinodului de la Ierusalim: doar cuvintele diferă.
Iată, de exemplu, hotărârea (infailibilă) a Sinodului de la Florența:
"Sfânta Biserică a Romei crede în mod ferm, profesează și învață că materia care ține de legea Vechiului Testament a Legii Mozaice, care este împărțită în ceremonii, rituri sacre, sacrificii și sacramente, întrucât au fost stabilite pentru a semnifica ceva în viitor, deși erau potrivite pentru venerația lui Dumnezeu în acel timp, după venirea Domnului nostru au fost împlinite de El, s-au terminat și sacramentele Noului Testament au început; prin urmare, oricine, după patimile Mântuitorului, își așează speranța în aceste practici și se face lor instrument ca mijloace necesare salvării, ca și când credința în Cristos nu ar putea salva fără acestea, comite păcat de moarte.
Nu altceva spune papa Benedict al XIV-lea, în enciclica Ex Quo Primum: "Ceremoniile Legii Mozaice au fost abrogate de venirea lui Cristos și nu mai pot fi practicate fără a comite păcat după vestirea Evangheliei".
În alt secol, papa Pius al XII spune același lucru, doar schimbând cuvintele: "Prin moartea Mântuitorului nostru, Noul Testament a luat locul Vechii Legi care a fost abolită." (sursa: Mystici Corporis Christi)
Prin urmare, dacă cineva se abține de la carne netăiată cușer să zicem, din convingere că acest lucru este necesar salvării, comite păcat. Dacă, însă, așa cum poate a făcut și Iacob, se abține de la carne netăiată cușer din solidaritate față de strămoși, ori din părerea că acest lucru e bun pentru sănătatea trupului, sau din milă față de animale ori alt considerent, nu este păcat.
Acestă primă dispută teologică din istoria Bisericii este limpede arătată în Fapte (Acte) cap 15 cu 5 și următoarele:
"Dar unii din eresul fariseilor, care trecuseră la credință, s-au ridicat zicând că trebuie să-i taie împrejur și să le poruncească a păzi Legea lui Moise." etc
sursa:
http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=26&cap=15