Subiect: Epicleza
View Single Post
Vechi 26.05.2010, 17:31:15
camivero19 camivero19 is offline
Member

Data înregistrării: 26.08.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citeam pe undeva, mai demult o intamplare cu un preot care nu prea credea in prefacerea reala a painii si vinului si i-a cerut lui Dumnezeu sa il lamureasca. Astfel ca dupa Eplicleza, cand sa se impartaseasca in loc de paine si vin ca pana atunci a vazut trup, carne reala si sange, cu care nu mai tin minte daca s-a impartasit sau nu... dar a inteles de ce prefacerea nu este si vizibila, nu cred ca ne-ar mai fi la fel de usor sa ne apropiem de Sf. Potir. Imi pare rau ca nu mai tin minte unde am citit. Dar e o diferenta mare intre a vedea intre simbol si prefacere. Apa pe care a prefacut-o Mantuitorul la nunta din Cana s-a transformat in vin din toate punctele de vedere. Asa si painea si vinul, se transforma pe bune in Trupul si Sangele Mantuitorului, doar ca de data asta pentru noi, pentru a ne facilita accesul la Ele ramane aparenta de paine si vin. Si chiar daca poate pare o nuanta, se schimba totul cand treci de la simbol la realitate, cand simtind gust de vin esti convins ca acolo e sangele Mantuitorului... te umple cu totul, te transforma... hmmm, poate de asta nu aveau voie catehumenii sa participe la partea aceasta a Sfintei Liturghii... e mare tare taina asta si nu poate fi pusa in cuvinte decat traita...