Citat:
În prealabil postat de Erethorn
Am citit si eu topicul si, oricat ma framant, nu pricep un lucru.
Cum poate o bucata de paine, fie ea si sfintita, binecuvantata, scoasa in numele Maicii Domnului etc., sa se compare vreodata cu Trupul Domnului nostru Iisus Hristos ? De unde aceasta preocupare pentru particele ?
Eu marturisesc ca, dupa impartasanie, imi vine greu sa ma mai concentrez cum se cuvine la restul liturghiei. Atat de important mi se pare faptul de a fi mancat Trupul lui Cristos, incat restul (binecuvantarea finala, ultimele imnuri) mi se par insignifiante.
|
Nu uitați câteva lucruri:
-mai întâi, este posibil ca acele părticele să fie chiar Trupul lui Cristos. Preoții ortodocși se pare că au școli diferite în această privință, existând deosebire între școala slavă și școala grecească.
-în cazul în care cineva nu se socotește în stare de grație, nu poate beneficia de Sf Trup și Sânge, în schimb poate mereu beneficia de cele binecuvântate: antidronul sau părticelele (dacă nu sunt prefăcute). Sperăm mereu ca Harurile Lucrătoare să atragă pe cele Sfințitoare.
-nu cred că cei care iau vin sfințit sau Sf Paști le compară cu Trupul și Sângele Domnului. Dacă mâncăm tort, nu înseamnă să nu mâncăm mămăligă. Dacă ne rugăm lui Cristos, nu înseamnă să nu ne mai rugăm Maicii Sale, celorlalți sfinți și îngeri. Aici nu e deloc o logică de tip "ori-ori", precum e la protestanți. Pe cer e destul loc și pentru Soare, și pentru Steaua Dimineții, și pentru celelalte stele. Și la fel, în viața noastră.