Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Sfanta Liturghie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.02.2010, 15:16:49
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Sunt deacord cu tine deoarece am primit părticele,am postit în ziua când mi s-a spus să o consum și am văzut cât de mare eate puterea rugăciunilor care se fac la săvârșirea Proscomediei .La fel ca și la citirea Psaltirii trebuie să nu ai ură pe nimeni atunci când, totuși ei părticele.

Sofia să știi că preoții nu prea discută despre aceste lucruri .Nici noi nu ar trebui dar pe de altă parte Sfinții Părinți spun că este bine să întrebăm atunci când avem nelămuriri.

Din păcate "în popor"se spune de către cineva care a avut o pierdere sau cineva i-a făcut cuiva un mare rău că"merg eu la preotul...x...și scot părticele și Dumnezeu va face dreptate"."Dumnezeu face dreptate dar "dreptatea noastră este înaintea Lui ca o cârpă lepădată"
Povestea despre aceasta un preot bătrân și mult îmbunătățit cum că, unui țăran i-a fost furat un cal.A mers la biserică,a plătit pomelnic de 4o zile și a cerut să i se scoată părticele pentru pagubă.
După câteva zile i-a fost adus înapoi calul.S-a bucurat dar de a două zi a început să aibă tot felul de necazuri.Mergând la preot i-a spus acestuia să nu mai citească pomelnicul că și-a recuperat paguba și nici nu va mai posti.
Preotul l-a certat spunând-i să facă rugăciunile până la terminarea celor 4o de zile căci Dumnezeu are judecățile lui.

Așadar este bine să fim cu băgare de seamă cum ne rugăm și ce anume cerem de la Dumnezeu căci aceste este drept nu numai pentru noi, ci pentru toți oamenii și pe toți îi iubește la fel și "...nimeni din cei vii nu-i drept înainte Lui"
Daca particele sau miridele, cum se mai numesc, sunt impartite credinciosilor nu reprezinta o forma liturgica fireasca. Pentru incercari si suferinte este pretioasa Euharistia- de ce aceste miride sa fie foarte puternice??? Mai puternice decat Euharistia??? Nu inteleg de ce preotii se indeparteaza de practica liturgica fireasca- unirea cu Hristos prin Taina Sfintei Impartasanii.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2010, 15:25:22
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Eu nu pricep nimic. De unde le stiti voi toate astea cu particelele, mai ales daca spuneti ca preotii nu vorbesc despre asta.
Si nu mi-ati raspuns totusi ce se face cu ceea ce ramane din anafaura, dupa impartasanie. Eu tot n-am inteles ce sunt aceste particele si de unde sunt.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2010, 15:30:32
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Eu nu pricep nimic. De unde le stiti voi toate astea cu particelele, mai ales daca spuneti ca preotii nu vorbesc despre asta.
Si nu mi-ati raspuns totusi ce se face cu ceea ce ramane din anafaura, dupa impartasanie. Eu tot n-am inteles ce sunt aceste particele si de unde sunt.
Citește topicul de la început și vei înțelege.
De unde știm? De la biserică ,din cărți,de la bătrâni,de la oamenii care merg la biserică de o viață,de la părinți,de la bunici,de la unii preoți și de ce nu...de pe forum.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2010, 15:34:11
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Daca particele sau miridele, cum se mai numesc, sunt impartite credinciosilor nu reprezinta o forma liturgica fireasca. Pentru incercari si suferinte este pretioasa Euharistia- de ce aceste miride sa fie foarte puternice??? Mai puternice decat Euharistia??? Nu inteleg de ce preotii se indeparteaza de practica liturgica fireasca- unirea cu Hristos prin Taina Sfintei Impartasanii.
Sunt foarte mulți cerdincioși care cer părticele și la fel de mulți preoți care dau chiar și atunci când nu sunt cerute.
Dacă eram foarte lămurită și deacord cu această practică controversată nu deschideam acest topic.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2010, 19:45:13
mirabela mirabela is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Locație: germania
Implicit

Pricepi doar cat vrea Bunu Dumnezeu sa pricepi.

Crede-ma ca nu glumesc cand spun, ca sunt foarte puternice, iar pt cine nu are o credinta ff puternica, si nu tine post, sa uite de aceasta slujba.

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Reply With Quote
Vechi 09.02.2010, 20:10:24
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Multi credinciosi.dupa ce dau la sfintul altar pomelnicul si prescura pentru vii si morti,solicita preotului particele pentru zilele de post (luni,mercuri si vineri).In cartile sfintilor Parinti se spune clar-nu se dau acasa particele. Deci intrebarea este: ce se face cu particelele care se scot la sfinta liturghie? Iertate sa-mi fie evenualele graseli in formularea ideii.
Se pare ca multi nu stiu despre ce „particele” e vorba...
La Proscomidie inainte de Sf.Liturghie preotul pregateste materia Sf.Jertfe din 5 prescuri: una pt Sf.Agnet, una pt Mirida Maicii Domnului, una pt cele 9 cete, si 2: una pt miridele pt cei vii si una pt miridele pt cei adormiti!
Toate acestea se scot din cele 5 prescurele, ce vor sta inconjurand Sf.Agnet pe Sf.Disc ce simbolizeaza Biserica Cereasca si Biserica Luptatoare in jurul Jertfei lui Hristos. In Sf.Potir este Vin si putina apa: si unul din ostasi cu sulita coasta lui a impuns si indata a iesit sange si apa! spune randuiala Proscomidiei cand se pune Vin si apa in Sf.Potir.

Revenim: restul de prescura ce ramane din scoaterea Sf.Agnet si a Miridelor, se pune la ANAFORA!
a) Unii Preoti nu pun aceste resturi de prescura la Anafora, ci le lasa ca sa dea la babe sau la unele persoane, ele fiind doar Anafora.
b) Sau ceea ce este mai grav: unii preoti nu pun Miridele toate de pe Sf.Disc in Sf.Potir cand ar trebui sa le puna in Sf.Potir si sa spuna: Spala Doamne pacatele robilor Tai... si le pastreaza ca sa dea IRESPONSABIL la oameni...

Pr.Cleopa spune SINCER si HOTARAT:
- N-ai voie să iei particica acasă. Nici un preot n-are voie să dea particica acasă. Este o mare greșeală a preoților care dau părticele acasă! Nu-i voie, Doamne ferește! Sfântul Simion al Tesalonicului zice: “Preotul care va da părticele din Altar poporului să nu mai fie preot”. Particica ți-o scoate preotul în altar și rămâne în Sfântul Potir. Ți-a scos pentru vii și pentru morți. Ea rămâne să se sfințească când se coboară Preasfântul Duh la epicleză. După ce s-a sfințit, este pusă în dumnezeiescul Sânge, și atunci ai împărtășire direct cu Trupul și Sângele Domnului. Nu să i-o dea omului acasă s-o pună prin castroane. Vai de mine ce nebunie! Cine ți-a spus că ai voie să dai părticele acasă? Niciodată nu se dau părticele.
Vechi 22.02.2010, 22:37:28
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Eu sunt de acord sa nu se dea particele acasa,dar totusi intreb:

ce spera sau cu ce scop iau particele acei credinciosi?

de ce preotul totusi da particele acasa?
Reply With Quote
Vechi 02.06.2010, 18:57:02
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Am citit si eu topicul si, oricat ma framant, nu pricep un lucru.

Cum poate o bucata de paine, fie ea si sfintita, binecuvantata, scoasa in numele Maicii Domnului etc., sa se compare vreodata cu Trupul Domnului nostru Iisus Hristos ? De unde aceasta preocupare pentru particele ?

Eu marturisesc ca, dupa impartasanie, imi vine greu sa ma mai concentrez cum se cuvine la restul liturghiei. Atat de important mi se pare faptul de a fi mancat Trupul lui Cristos, incat restul (binecuvantarea finala, ultimele imnuri) mi se par insignifiante.
Reply With Quote
Vechi 02.06.2010, 21:27:15
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Am citit si eu topicul si, oricat ma framant, nu pricep un lucru.

Cum poate o bucata de paine, fie ea si sfintita, binecuvantata, scoasa in numele Maicii Domnului etc., sa se compare vreodata cu Trupul Domnului nostru Iisus Hristos ? De unde aceasta preocupare pentru particele ?

Eu marturisesc ca, dupa impartasanie, imi vine greu sa ma mai concentrez cum se cuvine la restul liturghiei. Atat de important mi se pare faptul de a fi mancat Trupul lui Cristos, incat restul (binecuvantarea finala, ultimele imnuri) mi se par insignifiante.

Nu uitați câteva lucruri:
-mai întâi, este posibil ca acele părticele să fie chiar Trupul lui Cristos. Preoții ortodocși se pare că au școli diferite în această privință, existând deosebire între școala slavă și școala grecească.

-în cazul în care cineva nu se socotește în stare de grație, nu poate beneficia de Sf Trup și Sânge, în schimb poate mereu beneficia de cele binecuvântate: antidronul sau părticelele (dacă nu sunt prefăcute). Sperăm mereu ca Harurile Lucrătoare să atragă pe cele Sfințitoare.

-nu cred că cei care iau vin sfințit sau Sf Paști le compară cu Trupul și Sângele Domnului. Dacă mâncăm tort, nu înseamnă să nu mâncăm mămăligă. Dacă ne rugăm lui Cristos, nu înseamnă să nu ne mai rugăm Maicii Sale, celorlalți sfinți și îngeri. Aici nu e deloc o logică de tip "ori-ori", precum e la protestanți. Pe cer e destul loc și pentru Soare, și pentru Steaua Dimineții, și pentru celelalte stele. Și la fel, în viața noastră.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 02.06.2010, 22:15:11
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Cu siguranta ca in toata Ortodoxia indiferent de scoli, din punct de vedere liturgic doar Sfantul Agnet se preface in Trupul Mantuitorului. iar la Euharistie numai din Sfantul Aghnet , mai precis din paricelele NI KA se dau credinciosilor.
Reply With Quote
Răspunde