Citat:
În prealabil postat de Atreides
Problema cu tine e ca ateismul a fost rezultatul unui moment de rebeliune adolescentina ce s-a continuat cativa ani si in viata de adult. Zici ca atacai religia fara sa fi citit Biblia sau alte lucrari de teologie. Rebeliune adolescentina curata! Pentru ca daca tinem cont de toate acestea o sa ne dam seama ca tu ai avut de la bun inceput o predispozitie catre religiozitate si nu catre scepticismul caracteristic nonteistilor. Ateii hardcore tot timpul sfarsesc in felul acesta.
|
Nope. Ai intuit tu cate ceva, dar nu foarte exact (nici eu n-am dat destule detalii).
In primul rand, ateismul meu nu s-a datorat unei faze adolescentine, pentru simplul motiv ca am fost ateu din primul moment in care am putut sa gandesc asupra problemei. Imi aduc aminte ca inca din scoala primara eram convins, dpdv ontologic, ca nu exista supranaturalul, cu atat mai putin Dumnezeu. Iar aceasta convingere s-a prelungit pana la varsta de 33 de ani.
In al doilea rand, nu am spus ca n-am citit Biblia sau teologie. Dupa cum am mai spus, prima facultate pe care am absolvit-o a fost Filosofia, iar religia a venit, intr-un fel, la pachet. Augustin, d'Aquino, Kant, Descartes, Pascal etc.
Iar ca ateu militant, pus pe demolare, am studiat si am cunoscut, dpdv strict teoretic, mai multa teologie decat marea majoritate a credinciosilor.
Problema este
modul in care am citit. In orice alt domeniu, apreciez ca sunt si eram deschis la minte, suflet, si lipsit, in mare, de prejudecati. In domeniul religios insa, vedeam totul printr-o lentila care deforma realitatea.
Daca citeam argumentele unui apologet oarecare, o faceam cu o atitudine de genul "ia sa gasim erorile de logica din teoriile tampitului asta".
Facand abstractie - sau poate in lumina celor de mai sus, s-ar putea sa ai mare dreptate cand spui ca am avut o predispozitie pentru religiozitate. De altfel, asa cum probabil ca stii, noi consideram ca fiecare are o predispozitie spre sentimentul religios, aceasta fiind stare naturala a omului :) Si oricum asta nu invalideaza defel pozitia mea.
Citat:
În prealabil postat de Atreides
Pana la urma am ales calea de mijloc, cea a cautarii continue, o cautare rezervata si caracterizata prin scepticism. Extremismul nu este ok din orice perspectiva ai incerca sa judeci lucrurile, asa ca mi-am promis ca nu voi mai pasi niciodata pe aceasta cale.
|
Cred ca esti prea inteligent ca sa nu fi constient de pericolul car pandeste in aceasta atitudine - acela de a transforma insasi scepticismul intr-un extremism.