Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Una este a spune "statuia nu face parte din tezaurul Bisericii Nedespărțite" și cu totul alta este a spune "folosirea statuilor este păcat".
Dansul euharistic face parte din tradiția Bisericii Nedespărțite ? Nu, cred că aici toată lumea e de acord: dansul liturgic nu face parte din tradiția Bisericii Nedespărțite. Totuși, unii creștini simt nevoia să danseze la Sf Euharistie. Să zicem, siro-malankarezii. Alții simt nevoia să cânte gospel. Să zicem, comunitățile afro din SUA. Pentru ce să le interzică Roma să o facă ? Dacă ar fi definite drept păcate, le-ar interzice, așa cum a interzis folosirea orezului în loc de grâu ca materie sacramentală. Dar acestea nu sunt păcate, nefiind niciodată definite ca atare de Magisteriu. Prin urmare trebuie socotite forme locale de expresie a cultului care îmbogățesc tezaurul Bisericii Universale.
|
Mi-ati cerut o argumentare. Cred ca teologia icoanei are o argumentare canonica, dar statuia nu cred.
Va rog sa nu ne departam de la subiect. Exemple pe care le-ati dat sunt chiar fortate. Va rog sa-mi dati argumente patrisitce.