View Single Post
  #685  
Vechi 26.06.2010, 18:02:34
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Bineînțeles că sunt, și au fost și înainte de momentul acesta de ne gândim la Enoh, Ilie și chiar și la Moise (acesta având un statut mai special față de primii doi).

Recunosc faptul că sunt oameni vii în ceruri, dar trebuie să adaug că aceștia au ajuns acolo doar prin înviere (respectiv mutați la cer direct din viață în cazul lui Enoh și Ilie) și nu prin moarte. Pentru mine ca adventist formularea "sunt vii cu tot cu trupul" nu prea are sens deoarece Biblia spune că omul este prin definiție un suflet viu (adică trup+suflare de viață). Elementele constitutive de la Creație nu sunt independente, nu sunt entități de sine stătătoare, omul fiind o ființă holistică.




Problema se rezolvă foarte frumos și logic dacă credem Cuvântul Scripturii. Noi vom învia asemenea cu Hristos, adică învierea Lui este o garanție că și noi vom învia la fel. Hristos la înviere a înviat și cu trup căci a putut fi zărit, pipăit și a și mâncat. La fel vom învia și noi, bineînțeles trupurile acelea vor fi slăvite (nu împovărate de boli și degenerare), "transformate"-cum zice sf. apostol Pavel.
De acord în ceea ce privește situația de după învierea trupurilor. După cum sunt sigur că pricepeți foarte bine, deosebirea de vederi este în ceea ce privește soarta spiritelor între momentul morții trupului și momentul învierii cu trupul.

Între aceste două momente a existat un interval de timp, în cazul lui Isus, care a fost de câteva zile. Întrebare: ce credeți că s-a întâmplat cu sufletul Lui în acest interval ?

Citat:
Probabil vreți să spuneți "numai duh" (respectiv "numai spirit"-ca să folosim terminologia catolică). Nu neapărat. Bineînțeles îngerii sunt ființe spirituale [leitourgika pneumata]- duhuri slujitoare (respectiv administratorii spiritus), dar să nu uităm că-i întâlnim în multe situații în Scriptură și cu caracteristici "corporale".

Ideea aceasta de "carcasă"/ "închisoare" a sufletului este total străină Scripturii, fiind importată în creștinism de la Platon și Aristotel.

O singură obiecție: ceea ce se duce la Domnul este "suflarea de viață", duhul, spiritul fără de care omul nu mai este un "suflet viu"/o ființă vie. Însă nici această "suflare de viață" [neshamah - Ieșirea 2,7] nu este o entitate ce trăiește independent de ființa umană, ci este principiul vital, scânteia vieții pusă de Dumnezeu în om pentru a fi o ființă vie.
De acord, propun să folosim de acum termenul de "duh" pentru suflet, ca să nu înțelegeți cumva că e vorba de principiul vital (suflarea de viață). Nu mi-e greu să zic că sunt format din "duh" și "trup" în loc de "suflet" și "trup" cum mă obișnuisem. Dar, întreb de curiozitate: când citiți psalmul 145 "Laudă suflete al meu pe Domnul" ce înțelegeți ? "Laudă principiule al meu vital pe Domnul ?". Ar putea avea principiul vital asemenea facultăți ?

Și o ultimă întrebare: ce e așa de deosebit în cazul lui Moise ? Să insistăm un pic pe acest lucru.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com