Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Între aceste două momente a existat un interval de timp, în cazul lui Isus, care a fost de câteva zile. Întrebare: ce credeți că s-a întâmplat cu sufletul Lui în acest interval ?
|
O întrebare destul de grea și cu potențiale capcane. O să încerc un răspuns mai nepretențios. Hristos având natura umană a murit ca orice om - că doar Scriptura zice că a murit- nu-i așa? Adică cât a fost în mormânt a fost fără activitate - că doar Scriptura zice că a înviat- nu-i așa? Termenii aceștia "
moarte"-"
înviere" și-au cam distorsionat sensul de la scrierea Scripturii până azi datorită multelor concepții filosofice pătrunse în creștinism.
Aș avea o notă la ceea ce am scris mai sus: Hristos pe cruce a suferit chinurile morții a 2-a. Te rog nu-mi cere să dezvolt, că nu mă simt în stare. Atât pot să spun că a preluat vinovăția păcatelor noastre care cer moartea (moartea veșnică) și că a fost părăsit în acele momente de Dumnezeu (e tot una din definițiile morții a 2-a).
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
De acord, propun să folosim de acum termenul de "duh" pentru suflet, ca să nu înțelegeți cumva că e vorba de principiul vital (suflarea de viață). Nu mi-e greu să zic că sunt format din "duh" și "trup" în loc de "suflet" și "trup" cum mă obișnuisem. Dar, întreb de curiozitate: când citiți psalmul 145 "Laudă suflete al meu pe Domnul" ce înțelegeți ? "Laudă principiule al meu vital pe Domnul ?". Ar putea avea principiul vital asemenea facultăți ?
|
Să spun sincer, a cam început să mă doară capul încercând să inversez terminologia (poate și pentru faptul că sunt cam obosit). Prefer să rămân la antropologia biblică consacrată: trup + suflare de viață = suflet viu (Facerea 2,7). Iar sufletul în această terminologie biblică nu este o entitate diafană fantomatică ce plutește pe deasupra omului mort, ci este însăși ființa umană întreagă (îmi amintește de prima lecție de la Anatomie: "
Omul-un tot unitar"). Se și folosește în vorbirea curentă (tot pe filieră biblică): pe forum suntem acum 57 de
suflete. Cât privește Ps.145, David folosește exact același termen ca și Moise în Gen.2,7: [
nephesh] suflet. Simplu, fără complicații filosofico-teologhicale.
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Și o ultimă întrebare: ce e așa de deosebit în cazul lui Moise ? Să insistăm un pic pe acest lucru.
|
Moise a fost "recuperat" după ce murise deja. De aceea și apare pe Muntele Schimbării la Față alături de Ilie ca antitipuri pentru cele două categorii ce vor fi luate la cer de Hristos la a doua Sa venire. Unii înviați, alții găsiți în viață dar transformați (1 Tes. 4,16.17).