View Single Post
Vechi 27.06.2010, 21:12:14
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Nu realizezi că e o vorbire figurativă? Adâncul [abyssos] reprezintă mormântul a cărui graniță e de netrecut asemenea unui hău, abis, genune, prăpastie. Totuși (și în aceasta constă minunea), Hristos de acolo a înviat!

Pământul însuși era o prăpastie față de puritatea Cerului, însă Hristos S-a umilit într-atât pentru noi încât a coborât mai jos-în mormânt pentru ca înviind de acolo să ne ofere posibilitatea să scăpăm și noi din ghearele morții prin puterea învierii Lui.

Nu sunt teolog, îmi ceri deci niște explicații peste puterile mele. Aât pot să-ți spun, că ești iarăși mărginit de terminologia folosită. Sufletul eu nu-l înțeleg în sensul filozofiei grecești, ci în sensul creștin, biblic-acela de ființă vie, completă.

Răspunsul îl găsești în textul din Petru ce nu l-am comentat: "prin Duhul" - prin puterea Duhului Sfânt.
Potrivit teoriei dv, dacă înțeleg bine, A Doua Persoană era moartă când a fost înviată de A Treia Persoană. În acest caz, vă rog să nu mai folosiți expresia "Cristos a înviat" la diateza activă, ci spuneți "Cristos a fost înviat", ca să priceapă lumea mai bine credința dv. De asemenea, când un creștin de altă confesiune vă salută cu cuvintele "Cristos a înviat !" răspunsul corect, din punctul dv de vedere, ar trebui să fie: "Adevărat că a fost înviat !"

Citat:
Răspunsul îl găsiți pe Muntele Schimbării la Față. Acolo apar atât Ilie cît și Moise, care sunt aduși din Cer, deci e logic că Moise fusese în prealabil înviat.
Și uite așa ajungem la argumentare circulară, după următoarea schemă (recapitulez cele discutate):
-pasul 1: din episodul Schimbării la Față, aflăm că Moise, care murise, era viu. Ce înseamnă acest lucru: era acolo sufletul său sau era acolo sufletul și trupul său ?
-pasul 2: era acolo sufletul și trupul său, acest lucru îl știm din Iuda 1:9.
-pasul 3: dar în Iuda 1:9 aflăm că Sf Arh Mihail și diavolul s-au certat pe trupul lui Moise, nimic despre o eventuală înviere a lui cu trupul. De unde știm că nu s-au certat pe locul unde să fie îngropat, că asta sugerează Deut 34:6 ?
-pasul 4: știm că era înviat cu trupul din episodul Schimbării la Față. și cercul s-a închis

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com