Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Atata timp cat contesti citatul dat de mine, il contesti pe Pr. Staniloae.
|
Nu il contest pe Pr Staniloae. Dar sfant nu este, si nici scrierile lui nu sunt Sfanta Scriptura. Am tot dreptul sa nu fiu de acord, ca si opinie personala. Cel mai probabil Pr Staniloae nu vroia sa spuna ca barbatii pot trai fara Dumnezeu, cum spui tu, ci ca faptul ca daca unii dintre ei traiesc asa este o deturnare a ceea ce Dumnezeu vrea pentru ei. Trairea fara Dumnezeu este o anomalie, o cadere, in nici un caz scuzabila sau normativa pentru un anumit grup de oameni. In mod normal, un om, fie barbat, fie femeie, nu poate trai implinit fara Dumnezeu. Daca vrei sa contesti lucrul acesta, fii libera, dar nu imi dau seama cum ai putea sa o faci din perspectiva crestina.
Citat:
A face afirmatii, fara a aduce nici un argument, asa cum faci tu mai sus, e mai bine, Noesis?
|
Nu am adus argumente? Cum nu? Mi se pare ca am adus argumente destul de convingatiare la ideea cum ca ar fi vreo deosebire intre barbati si femei in Hristos si in raportarea lar la Hristos. Recitez, in caz ca nu ai observat :
Citat:
Tocmai, ca nu e vorba de sex sau gen. Si nu vorbim de viata sociala in care, bineinteles, impartirea pe sexe a fost, este si va fi esentiala. Vorbim de viata "in Hristos." Cand te afli in prezenta lui Hristos nu mai esti nici barbat, nici femeie, nici sarac, nici bogat, nici sef, nici maturator de strada, nici sclav, nici rege, ci toti suntem robi, servitori ai lui Dumnezeu si nimic altceva. Restul sunt doar amanunte lumesti. Cand te afli in prezenta lui Hristos? In primul si in primul rand, in biserica. Si mai ales in timpul Sf Liturghii cand cerul se coboara pe pamant ("In Biserica maririi Tale stand, in cer ni se pare a fi" sau cum spune psalmistul "pe pamant stand, in cer ni se pare a fi"). In timpul Sfintei Liturghii si in biserica in general nu mai esti sotia sotului tau, toata afectiunea si dragostea ta trebuie indreptata spre Dumnezeu. Deci in esenta, si in sens mistic, in prezenta lui Hristos iti pierzi aparteneta la un anumit gen, in intelegerea ca nu este important. Chiar si aici, pe pamant, inca facand parte din biserica luptatoare.
|
La fel si argument impotriva feminismului, care ma gandesc ca ar trebui sa iti fie pe plac:
Citat:
Din nou, in Hristos, chiar avem drepturi egale. Fiindca Hristos nu face discriminare, toti suntem chemati sa il urmam, iar neascultarea este pedepsita si la barbati si la femei, fara discriminare. Nu trebuie sa fii feminista ca sa ai drepturi egale cu barbatii, ci trebuie sa iti duci viata in Hristos.
|
Citat:
Ceea ce nu-mi place, este tonul tau, Noesis. Stiu ca nu asta vrei, dar asta faci. Si inca in mod repetat.
|
Tonul in general se aude. In scris mai greu se intelege. Nu imi dau seama cum ar trebui, si daca ar trebui, sa imi schimb tonul.
Citat:
Chiar daca teologii ortodocsi nu invoca in nici o situatie infailibilitatea, totusi prin cele pe care le scriu, isi castiga respectul si locul lor.
|
Da, ei nu o invoca, dar se gasesc destui care sa le confere infailibiliatate. Ma intreb cine greseste.