Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.06.2010, 02:57:35
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Sper ca cuvintele Pr. Staniloae sa ajute in intelegerea faptului, ca vin mai multe femei decat barbati la biserica:

"S-a spus ca feminitatea reprezinta prin sine partea pasiva, receptiva a omenitatii, spre deosebire de elementul barbatesc, care este initiativa si incredere semeata in puterile proprii. Prin urmare, prin simplul fapt al feminitatii sale, Maria ar fi corespuns hotararii divine de infaptuire a intruparii Logosului prin initiativa divina.
Dealtfel, acesta ar trebui sa fie raportul cosmosului, in general fata de Dumnezeu, Creatorul sau. Insa, barbatul a deturnat existenta de la structura ei.
Numai in femeie s-a mai pastrat aceasta structura a creatiunii de a fi instrument la dispozitia lui Dumnezeu."
(din IISUS HRISTOS sau RESTAURAREA OMULUI)
Cu tot respectul fata de Pr Staniloae, si poate nu inteleg eu. Dar determinst si generalizator. In Hristos nu mai este nici barbat, nici femeie, toti suntem la fel de chemati sa-L slujim si sa Il slavim pe Dumnezeu. De unde anume este ideea cum ca barbatul a deturnat existenta de la structura ei? Si ce inseamna treaba asta? Sau se creaza un fel de scuza pentru barbati? Cum adica numai in femeie s-a mai pastrat aceasta structura a creatiunii de a fi instrument la dispozitia lui Dumnezeu? Pai atunci e grav de tot, fiindca numai barbatii sunt chemati spre slujirea preoteasca. Si a fi preot chiar prin definitie esti instrument al lui Dumnezeu, iti pui viata la dispozitia lui Dumnezeu. Deci?
Vechi 30.06.2010, 03:50:50
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Cu tot respectul fata de Pr Staniloae, si poate nu inteleg eu. Dar determinst si generalizator. In Hristos nu mai este nici barbat, nici femeie, toti suntem la fel de chemati sa-L slujim si sa Il slavim pe Dumnezeu. De unde anume este ideea cum ca barbatul a deturnat existenta de la structura ei? Si ce inseamna treaba asta? Sau se creaza un fel de scuza pentru barbati? Cum adica numai in femeie s-a mai pastrat aceasta structura a creatiunii de a fi instrument la dispozitia lui Dumnezeu? Pai atunci e grav de tot, fiindca numai barbatii sunt chemati spre slujirea preoteasca. Si a fi preot chiar prin definitie esti instrument al lui Dumnezeu, iti pui viata la dispozitia lui Dumnezeu. Deci?
Noesis, tu ti-ai pierdut sexul de cand esti crestina? Nu.
In ceruri vom fi fara sex, deci nici barbati, nici femei. Iti amintesti unde se vorbeste de acest lucru in biblie? Atunci cand este intrebat Iisus, ce va face femeia careia ii mor mai multi soti, cu care a fost casatorita in timpul vietii. A cui sotie se va considera acolo sus ca este? Raspunsul este clar: a niciunuia, caci acolo nu mai suntem nici barbati, nici femei.

Ce nu e de inteles la cele de mai sus? Doar exprima f clar; dar nu se spune nimic despre "ideea cum ca barbatul a deturnat existenta de la structura ei". Nu e cazul sa adaugi ceea ce nu este.

Este vorba de ascultarea pe care femeia o are mai mult decat barbatul, fata de Dumnezeu. Ascultarea Fecioarei Maria este data ca exemplu pentru tot Universul, ca creatie a lui Dumnezeu.
Prin aceasta Pr. Staniloae o face pe femeie exemplu de urmat si pentru barbati.
Da, dar ce ne facem, ca acum femeile ca rezultat al feminismului, vor sa aiba egalitate deplina cu barbatii?!?
Reply With Quote
Vechi 30.06.2010, 09:08:24
MariaB MariaB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Ascultarea Fecioarei Maria este data ca exemplu pentru tot Universul, ca creatie a lui Dumnezeu.
Prin aceasta Pr. Staniloae o face pe femeie exemplu de urmat si pentru barbati.
Da, dar ce ne facem, ca acum femeile ca rezultat al feminismului, vor sa aiba egalitate deplina cu barbatii?!?
daca barbatii merg pe exemplul Fecioarei Maria chiar poate fi egalitate deplina

deci, ramane de vazut ce fac barbatii...
Vechi 30.06.2010, 14:52:01
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Noesis, tu ti-ai pierdut sexul de cand esti crestina? Nu.
In ceruri vom fi fara sex, deci nici barbati, nici femei. Iti amintesti unde se vorbeste de acest lucru in biblie? Atunci cand este intrebat Iisus, ce va face femeia careia ii mor mai multi soti, cu care a fost casatorita in timpul vietii. A cui sotie se va considera acolo sus ca este? Raspunsul este clar: a niciunuia, caci acolo nu mai suntem nici barbati, nici femei.
Tocmai, ca nu e vorba de sex sau gen. Si nu vorbim de viata sociala in care, bineinteles, impartirea pe sexe a fost, este si va fi esentiala. Vorbim de viata "in Hristos." Cand te afli in prezenta lui Hristos nu mai esti nici barbat, nici femeie, nici sarac, nici bogat, nici sef, nici maturator de strada, nici sclav, nici rege, ci toti suntem robi, servitori ai lui Dumnezeu si nimic altceva. Restul sunt doar amanunte lumesti. Cand te afli in prezenta lui Hristos? In primul si in primul rand, in biserica. Si mai ales in timpul Sf Liturghii cand cerul se coboara pe pamant ("In Biserica maririi Tale stand, in cer ni se pare a fi" sau cum spune psalmistul "pe pamant stand, in cer ni se pare a fi"). In timpul Sfintei Liturghii si in biserica in general nu mai esti sotia sotului tau, toata afectiunea si dragostea ta trebuie indreptata spre Dumnezeu. Deci in esenta, si in sens mistic, in prezenta lui Hristos iti pierzi aparteneta la un anumit gen, in intelegerea ca nu este important. Chiar si aici, pe pamant, inca facand parte din biserica luptatoare.

Citat:
Ce nu e de inteles la cele de mai sus? Doar exprima f clar; dar nu se spune nimic despre "ideea cum ca barbatul a deturnat existenta de la structura ei". Nu e cazul sa adaugi ceea ce nu este.
Pai exact. Ce inseamna ca barbatul a deturnat existenta de la structura ei. Nu inteleg.

Citat:
Este vorba de ascultarea pe care femeia o are mai mult decat barbatul, fata de Dumnezeu.
Cum vine asta? Barbatii sunt la fel de chemati sa Il asculte pe Dumnezeu ca si femeile. Ca le-o fi mai greu, asta este alta treaba, si crucea lor de dus. Dar in final, nu exista scuza pentru lipsa ascultarii.

Citat:
Din nou, in Hristos, chiar avem drepturi egale. Fiindca Hristos nu face discriminare, toti suntem chemati sa il urmam, iar neascultarea este pedepsita si la barbati si la femei, fara discriminare. Nu trebuie sa fii feminista ca sa ai drepturi egale cu barbatii, ci trebuie sa iti duci viata in Hristos.
Vechi 30.06.2010, 19:55:50
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Chiar nu mai vin barbatii la biserica...
Eu cred ca exista o explicatie practica, ce nu are a face cu credinta.
Barbatii trebuie sa mearga sa munceasca, nu mai cum sa mearga la biserica.
Viata s-a ingreuiat mult si serviciul la fel. Daca ai noroc sa ai serviciu, pai ti se scoate si sufletul din tine.
Multe ore de munca, control, stat peste program, delegatii, etc.
Mai ai si familie...
Inainte mai fugeai de la lucru, te impartasai, sau ascultai putin o slujba, era cumva mai lejer.
Sunt oamenii si mai obositi. Si duminca este greu sa te scoli iar de dimineata, sa mergi ore intregi la biserica.
Multi se duc prin santiere, sau la camp, in strainatate, sa munceasca...
Femeile mai stau cu copiii, mai au concedii, ingrijire copii, sau se retrag de la munca de tot...
Credinta/biserica a fost mai mult a femeii, din toate timpurile, cred eu.

Poate ca exista si o alta componenta - barbatii poate nu mai sunt asa convinsi de credinta...considera ca nu mai este a barbatilor, ca e lucru femeiesc sa tot stai la biserica si la rugaciune. Stiu eu? Banuiesc...
Ma intrebam si eu intr-o vreme, din alt motiv. La noi in biserica mai vin si alte nationalitati la slujba noastra, ortodocsi din Etiopia sau Eritreea.
Si acolo femeile au mare credinta, cum n-am vazut la romani, sau la altii.
Dar barbatii nu vin... Poate ca si acolo se considera treaba de femei.
Acolo mai este un aspect...mortalitatea poate...
Asta este chiar paradoxul:
Barbatii au primit credinta si biserica, inclusiv preotia, iar femeile cu toata prigoana, tot ele tin credinta in picioare.
Daca e treaba de femei acum, daca barbatii nu mai pot, au de dus greul vietii si intretinerea familiei, atunci sa se schimbe si pozitia femeii in biserica...
Vechi 01.07.2010, 00:07:06
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Tocmai, ca nu e vorba de sex sau gen. Si nu vorbim de viata sociala in care, bineinteles, impartirea pe sexe a fost, este si va fi esentiala. Vorbim de viata "in Hristos." Cand te afli in prezenta lui Hristos nu mai esti nici barbat, nici femeie, nici sarac, nici bogat, nici sef, nici maturator de strada, nici sclav, nici rege, ci toti suntem robi, servitori ai lui Dumnezeu si nimic altceva. Restul sunt doar amanunte lumesti. Cand te afli in prezenta lui Hristos? In primul si in primul rand, in biserica. Si mai ales in timpul Sf Liturghii cand cerul se coboara pe pamant ("In Biserica maririi Tale stand, in cer ni se pare a fi" sau cum spune psalmistul "pe pamant stand, in cer ni se pare a fi"). In timpul Sfintei Liturghii si in biserica in general nu mai esti sotia sotului tau, toata afectiunea si dragostea ta trebuie indreptata spre Dumnezeu. Deci in esenta, si in sens mistic, in prezenta lui Hristos iti pierzi aparteneta la un anumit gen, in intelegerea ca nu este important. Chiar si aici, pe pamant, inca facand parte din biserica luptatoare.

Pai exact. Ce inseamna ca barbatul a deturnat existenta de la structura ei. Nu inteleg.

Cum vine asta? Barbatii sunt la fel de chemati sa Il asculte pe Dumnezeu ca si femeile. Ca le-o fi mai greu, asta este alta treaba, si crucea lor de dus. Dar in final, nu exista scuza pentru lipsa ascultarii.

Din nou, in Hristos, chiar avem drepturi egale. Fiindca Hristos nu face discriminare, toti suntem chemati sa il urmam, iar neascultarea este pedepsita si la barbati si la femei, fara discriminare. Nu trebuie sa fii feminista ca sa ai drepturi egale cu barbatii, ci trebuie sa iti duci viata in Hristos.
Te sfatuiesc sa citesti cartea din care am extras citatul de mai sus. Daca si atunci contesti cele spuse de Pr. Staniloae, atunci ... pacat.
Reply With Quote
Vechi 01.07.2010, 00:12:29
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
La noi in biserica mai vin si alte nationalitati la slujba noastra, ortodocsi din Etiopia sau Eritreea.
Si acolo femeile au mare credinta, cum n-am vazut la romani, sau la altii.
Dar barbatii nu vin... Poate ca si acolo se considera treaba de femei.
Si aici vin ortodocsi din Eritreea, multi; atat de multi incat umplu biserica. Femei si barbati. Practic toata comunitatea lor este prezenta la liturghie.
Dar si la noi vin barbati si femei si copii.
Reply With Quote
Vechi 01.07.2010, 00:46:12
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Ce inseamna ca barbatul a deturnat existenta de la structura ei. Nu inteleg.
Acest lucru il afirma Pr. Staniloae. Poate este un barbat pe forum, care sa ne explice ce inseamna, ca barbatul a deturnat existenta de la structura ei. (Mai sus nu am fost atenta si am crezut ca tu faci afirmatia aceasta, care de fapt ii apartine Pr. Staniloae. Scuze!)
Din cate am citit in alta parte, barbatii pot trai fara Dumnezeu, dar nu femeile. De aici inteleg, ca femeile sunt mai predispuse decat barbatii, sa se intoarca cu fata spre Dumnezeu; dovada ca vin mai multe femei la biserica.
Dar in ce mod a deturnat barbatul existenta de la structura ei... poate ne spune altcineva.
Reply With Quote
Vechi 01.07.2010, 01:33:09
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Te sfatuiesc sa citesti cartea din care am extras citatul de mai sus. Daca si atunci contesti cele spuse de Pr. Staniloae, atunci ... pacat.

Dar aici nu discutam cartea Pr Staniloae. Nu ma simt obligata sa fiu de acord doar fiindca ceva este scris de cineva cu nume mare. In continuare cred ca ce am scris eu mai sus face mai mult sens decat citatul pe care l-ai dat.

Citat:
Acest lucru il afirma Pr. Staniloae. Poate este un barbat pe forum, care sa ne explice ce inseamna, ca barbatul a deturnat existenta de la structura ei. (Mai sus nu am fost atenta si am crezut ca tu faci afirmatia aceasta, care de fapt ii apartine Pr. Staniloae. Scuze!)
Ce rost are citarea de lucruri neintelese? Daca nu intelegi, ce rost are sa dai de exemplu....

Citat:
Din cate am citit in alta parte, barbatii pot trai fara Dumnezeu, dar nu femeile.
Sunt nenumarate surse scripturistice, patristice, ce vrei care sa te contrazica. Cum adica sa poata trai un om fara Dumnezeu?? Cum se poate implini un om fara Dumenzeu?
Vechi 01.07.2010, 15:04:09
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Dar aici nu discutam cartea Pr Staniloae. Nu ma simt obligata sa fiu de acord doar fiindca ceva este scris de cineva cu nume mare. In continuare cred ca ce am scris eu mai sus face mai mult sens decat citatul pe care l-ai dat.

Ce rost are citarea de lucruri neintelese? Daca nu intelegi, ce rost are sa dai de exemplu....

Sunt nenumarate surse scripturistice, patristice, ce vrei care sa te contrazica. Cum adica sa poata trai un om fara Dumnezeu?? Cum se poate implini un om fara Dumenzeu?
Atata timp cat contesti citatul dat de mine, il contesti pe Pr. Staniloae.
Ceea ce am citat, am inteles cat imi trebuia mie, si sper ca au inteles si altii ceva, poate chiar mai mult decat mine.
Gasesc ca are sens sa citam ceva, inteles poate doar superficial, pentru ca exista posibilitatea ca altcineva sa dea o explicatie mai ampla. Oricum, mie mi-a dat un raspuns, de ce vin cu precadere femeile la biserica.

A face afirmatii, fara a aduce nici un argument, asa cum faci tu mai sus, e mai bine, Noesis?

Ceea ce nu-mi place, este tonul tau, Noesis. Stiu ca nu asta vrei, dar asta faci. Si inca in mod repetat.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Marturisirea credintei antoniap Biserica Ortodoxa Romana 72 27.12.2013 19:30:21
Libertatea credintei Daniel_7 Despre Biserica Ortodoxa in general 10 14.09.2011 09:28:24
Inceputul credintei... Man Teo Generalitati 143 10.09.2011 09:52:42
Nevoia credintei Kronos Generalitati 16 26.06.2011 17:17:25
Universul Credintei TVR C-tin Biserica Ortodoxa Romana 2 27.03.2008 23:56:48