View Single Post
  #67  
Vechi 13.07.2010, 12:55:54
dalia11 dalia11 is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 13
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CalmDown Vezi mesajul
Cărțile primite de la neoprotestanți le primești cu politețe, nu e bine să refuzi pe nimeni când vezi că omul e de bună credință (că, printre acești rătăciți, sunt oameni simpli care chiar cred în ceea ce spun și fac, chiar mi-e milă de ei). Mai există printre ei oameni, care, deși convinși deja că înaintează pe o cale îndoielnică, n-ar renunța la poziția și statutul lor în comunitatea respectivă de teama izolării sociale.

Ba mai mult, UN CAZ REAL, înainte de '89: un om dintr-un sat românesc s-a luminat de adevărul credinței și s-a "pocăit" la un cult neoprotestant. Căsuța lui a devenit în scurt timp o "mică viluță". După o vreme, în urma insistențelor familiei, s-a dezis de "pocăiți". Și atunci să vezi "minunea" Domnului: într-o noapte casa i-a luat foc. Dar, astăzi, "minunile" sunt mult mai subtile...

Și revenind la cărți:
1. le primești;
2. le depozitezi undeva unde copiii nu au acces;
3. te rogi constant (dimineața, seara, la mese, periodic - alte rugăciuni);
4. post, milostenie, lecturi sistematice din Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți;
5. spovedanie și dacă ești vrednic (știe un duhovnic bun asta), împărtășanie;
6. apoi, după un an - doi de la primirea cărții, o deschizi, o citești (lectura va înainta repede, lipsa de substanță a unor astfel de lucrări este proverbială) și vei constata superficialitatea și aroganța, suficiența de sine a autorului - predicatorului, absența unei cunoașteri autentice a Scripturilor, chiar dacă el știe o grămadă de versete biblice pe de rost (baptiștii cultivă ideea memorării sistematice a versetelor biblice, știu pentru că de la ei mi se trage deprinderea din copilărie de a memora Sfânta Scriptură).
Nu e rău să memorezi Sfânta Scriptură, dar e doar un exercițiu intelectual care poate fi folositor când știi să utilizezi Scripturile în deplinătatea lor, nu cu versete disparate, rupte de contextul originar și nu pentru a argumenta cine știe ce idei drăcești. Fiindcă, pe baza versetelor biblice, izolate de contextul originar, unii îndrăciți au reușit să argumenteze și să justifice însăși crima.
Foarte bine argumentate si la subiect comentariile tale, CalmDown. Ma bucur ca sunt si astfel de ortodocsi cate iau atitudine fata de pozitiile protestantilor. Nu sunt obisnuiti ei cu asa ceva, pt. ca noi i-am cam lasat sa raspandeasca invatatura lor peste tot, fara sa-i contrazicem. Cred ca am facut acest lucru din lipsa de informare. Cand se apucau ei sa turuie din Sfanta Scriptura, nu stiai cum sa-i contrazici. Cred ca acum pierd teren si asta ii deranjeaza.
Sa auzim numai de bine! Doamne ajuta!
__________________
Domnul este ajutorul meu, nu ma voi teme de ce-mi va face mie omul.(Psalmul 117)