Citat:
În prealabil postat de anna21
Sunt lucruri carora as dori sa le gasesc raspuns.. dar de la ortodocsi reali, daca se poate.
De ex.. la biserica la care merg eu, un om cu figura araba vorbea cu preotul.. Dupa ce omul acela pleaca, preotul era foarte laudativ la adresa aceluia: vai, cata credinta arzatoare. Ma intrebam daca omul este un convertit.. mi-a spus ca nu, este tot un fel de ortodox.. copt!
Pai copt nu este monofizit? Nu este eretic?
Daca omul acela se impartaseste cu mine, sa presupunem (din moment ce preotul il considera tot ortodox).. aceasta ce implicatii are asupra mantuirii mele?
Ma intreb si eu..
Si alte intrebari similare am... dar sunt inca prea mica pt ele.
Este cunoscut ca bisericile vor cadea una cate una.. de unde vom sti cum stam?
|
Asupra mantuirii tale nu cred ca are vreo implicatie -- e ca si cum s-ar da Sf. Impartasanie unuia de alta credinta, gestul acesta e foarte grav pentru preot si pentru acel om, insa nu pentru ceilalti care se impartasesc din Sf. Potir in care Trupul si Sangele Domnului sunt cu adevarat.
Referitor la biserici, treaba cu ruptura aceasta intre bisericile pe stil vechi si pe stil nou e mai complicata deoarece:
1. - unele biserici pe stil vechi sunt in comuniune
si cu cele de pe stil nou <--- astia de pe vechi tot eretici sunt, de liturghisesc impreuna cu noi?
2. - unele biserici de pe stil vechi nu sunt in comuniune nici macar cu cei de pe stil vechi care recunosc biserici pe stil nou, si cred ca dintr-o biserica din aceasta provine si oit.
Din asta inteleg ca in sanul bisericilor pe stil vechi este mai multa neoranduiala si duh de dezbinare decat pe nou, e ca si cum ar intr-o competitie, care-i mai drept, mai curat, mai dreptmaritor, mai neeretic. Subintelegand ca toti ceilalti sunt mai nedrepti, mai murdari, mai strambmaritori si mai eretici. Cumva ei* simt in permanenta nevoia sa se
delimiteze de cineva si sa fie mai adevarati decat restul.
Cu toate ca nimeni n-a propovaduit vreo alta Evanghelie si chestiune calendarului nu tinea de dogma. Asta e cel mai important lucru. Ortodoxia lor este
identica cu a noastra, nu e nici o diferenta. Cu exceptia amaratului de calendar si care este o conventie omeneasca pana la urma.
* ma refer la cei pe stil vechi de la punctul 2.