View Single Post
Vechi 18.07.2010, 21:32:24
kesarion_breb kesarion_breb is offline
Banned

Data înregistrării: 30.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de postasul. Vezi mesajul
Duhul Sfant s-a pogorat inainte ce Sfintii Apostoli sa-si inceapa lucrarea. Epistolele lor sunt pline de invataturi venite de la Duhul Sfant.

De unde, citind, puteti sã cunoasteti întelegerea mea în taina lui Hristos,
Care, în alte veacuri, nu s-a fãcut cunoscutã fiilor oamenilor, cum s-a descoperit acum sfintilor Sãi apostoli si prooroci, prin Duhul
" (Efeseni 3:4,5)

Sfanta Scriptura este plina de marturii ale Sfintilor Apostoli care declara ca, nu de la ei au dat invatatura ci de la Duhul.

Apoi, tot Sfintii Apostoli, ne indeamna sa tinem invatatura pe care ei au dat-o. "Vã îndemn ca sã luptati pentru credinta datã sfintilor, odatã pentru totdeauna." (Iuda, vers 3)

"ca sã învãtati din pilda noastrã, sã nu treceti peste ce e scris" (1 Corinteni 4:6)

"Dar chiar dacã noi sau un înger din cer v-ar vesti altã Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - sã fie anatema! Precum v-am spus mai înainte, si acum vã spun iarãsi: Dacã vã propovãduieste cineva altceva decât ati primit - sã fie anatema!" (Galateni 1:8,9)

Sfintii Apostoli "insista" sa pastram invatatura lor (care se gaseste numai in Sfanta Scriptura). Ei cunosteau inselarea ce avea sa vina prin felurite adaugiri, numite traditie (sau, chiar sfinta traditie).
Imi pare rau pentru tine, dar esti intr-o grava eroare. Lucrarea Duhului Sfant nu s-a oprit la sfintii apostoli, ci a continuat si dupa aceea la sfintii parinti si pana in ziua de azi ! Si evident ca aceasta lucrare a Duhului Sfant in Biserica s-a concretizat si in scrieri, invataturi de aprofundare a intelegerii doctrinei revelate. Astfel de exemple prin care a lucrat Duhul Sfant sunt, ca sa iti dau doar cateva exemple, sfantul Chiril al Alexandriei, sfantul Grigorie de Nazianz, sfantul Grigorie de Nyssa, sfantul Vasile cel mare, sfantul Ioan Damaschinul, sfantul Simeon Noul Teolog, sfantul Nicolae Cabasila, sfantul Grigorie Palama, sfantul Nicodim Aghioritul, sfantul Ioan Scararul, sfantul Ioan Gura de Aur, si altii.

Invatatura Sfintei Traditii a Bisericii nu este diferita de invatatura sfintilor apostoli si de invatatura Mantuitorului; ea este tot invatatura Mantuitorului, insa aprofundata si detaliata, adancita pana la profunzimi cat mai mari. De aceea, invatatura Sfintei Traditii, care este prin calauzirea Duhului Sfant la tot adevarul Mantuitorului, are aceeasi valoare canonica asemenea Sfintelor Scripturi.

Sa nu accepti invataturile sfintilor parinti ai Bisericii inseamna sa respingi lucrarea Duhului Sfant in Biserica ! Sa nu accepti invataturile Sinoadelor Ecumenice inseamna sa respingi lucrarea Duhului Sfant in Biserica ! Bineinteles pentru tine lucrul acesta este foarte posibil, din moment ce nu faci parte din Biserica lui Hristos, ci dintr-o secta oarecare !

Last edited by kesarion_breb; 18.07.2010 at 21:39:38.