Citat:
În prealabil postat de konijiro
Total gresit. Asta e un thread despre evolutie, care este un domeniu care tine de stiinta. Nu vad de ce credinta mea intr-un zeu sau altul ar valida sau invalida o teorie stiintifica.
Realitatea e una, si nu se "muleaza" dupa ce cred eu sau tu. De aceea e foarte util sa aplicam un "reality check" asupra a orice credinte/pareri avem, si sa vedem daca sunt conforme cu realitatea. Daca nu sunt, prefer sa imi schimb parerea, in loc sa ignor realitatea.
Ti-am mai spus pe alt thread, si nu ai raspuns in legatura cu asta, Biserica Catolica nu are o problema cu evolutia, doar ca o considera ghidata de Dumnezeu. In ce fel s-a manifestat "ghidajul" asta, au omis sa explice, concret. Deci ipoteza ta conform careia ori crezi in Dumnezeu, ori in evolutie, e gresita. Si BC nu e singura biserica crestina mare care accepta evolutia.
Si revin la ceva ce e repetat des in asemenea dispute, si daca acceptam ca vreun zeu ar fi creat Universul (in ciuda lipsei dovezilor pentru asta, dar hai sa o facem de dragul argumentatiei), chiar nu iti dai seama ca asta ar ridica mai multe intrebari decat ar oferi explicatii? Lucru pe care nu il vad rau, in sine (pentru ca descoperirile noi genereaza intrebari noi), dar nu am inteles niciodata de ce acest "god did it" e afirmat cu acest caracter final, de parca ar explica tot. Nu o face, din contra.
|
imi place modul tau sincer si corect de abordare a problemei. felicitari.
pana in prezent stiinta nu a reusit sa infirme existenta lui Dumnezeu dar evident nici sa o confirme.
Pe de alta parte Sfanta Scriptura ne spuen cine este creatorul a tot ceea ce exista insa nu ne spuen CUM a facut Dumnezeu Universul spre exemplu.
Adevarurile din Sfanta Scripura sunt confirmate de descoperirile stiintifice. Spre exemplu:
1. timpul este relativ. universul este finit.
2. animalele si omul sunt facute din pamant (atomi... nu mai intram in amanunte) si evident din puct de vedere fizic (fiziologic) nu exista diferenta intre ele. (Diferenta intre om si animale, sustinuta de Sfanta Scriptura si evident de Biserica nu este nicidecum fiziologica ci este partea spirituala din sufletul omului, intrucat doar omul este rational, ganditor adica are minte).
3. exemplele ar putea continua...
Stiinta nu este impotriva lui Dumnezeu! insa ea poate fi folosita de cel rau impotriva omului si a lui Dumnezeu.
Intre adevarata stiinta si adevarata credinta cresina este concordanta nicidecum contradictie.
Inca din Sec VIII d.Hr. Sfantul Ioan Damaschin scria in Dogmatica ortodoxa despre Big Bang: "la facerea universului am primit si facerea cerului" (adica a lumii nevazute) si descria un univers sferic in expanisune uniforma decoperit (mai bine zis confirmat fara echivoc cu dovezi fizice incontestabile) abia in sec XX de Edwin Hubble: "toti cei care sustun ca universul este sferic spun ca se departeaza in chip egal de Pamant in sus in laturi si in jos".