Citat:
În prealabil postat de zorobabel
Eu pot sa afirm ca sunt mantuit deoarece Sf Scriptura spune asta
"Cel ce are pe Fiul are viața; cel ce nu are pe Fiul lui Dumnezeu nu are viața.
Acestea am scris vouă, care credeți în numele Fiului lui Dumnezeu, ca să știți că aveți viață veșnică. "
Am mai pus intrebarea asta si nu mi s-a raspuns.De fapt sunt 2 intrebari:
1)De ce la cina cea de taina spune Hristos ca de fiecare data sa o facem spre pomenirea Lui. De ce nu spune "ca sa cresteti in credinta prin impartasire cu trupul Meu"?
2)De ce sunt oameni care se impartasesc si injura de Dumnezeu apoi, sau fura etc? Daca as vedea ca toti care se impartasesc ajung la desavarsire treptat as crede interpretarea BO dar cand vad ca sunt oameni care se impartasesc si care nu au nici o schimbare launtrica(si crede-ma ca sunt multi din cei pe care ii cunosc deci nu vb in necunostinta de cauza) automat apar semne de intrebare. De ce nu se produce schimbarea?
.
|
E vorba de o confuzie. NP nu fac distinctie intre termenul rascumparare si termenul mantuire-ca sfintire a umanului.
ti-am dat un link, daca nu vrei sa citesti ca doar stii bine, ca doar ai fost ortodox, ce sa-ti fac?
ce te-a tinut sa incepi lucrarea caintei inainte? de ce a trebuit sa schimbi religia? in ortodoxie nu te puteai cai?
e adevarat, esti rascumparat prin sangele Lui Hristos. toti suntem rascumparati dar a fi mantuit inseamna a ajunge la scopul pentru care te-a creat Dumnezeu.
repet aici ce am mai zis, nu incearca nimeni sa te converteasca la nimic, doar iti sugerez sa nu faci afirmatii care ofenseaza Invatatura Ortodoxa, atata timp cat n-o cunosti din interior, ci doar de pe vremea cand erai ortodox doar cu numele.
In BO, ortodocsii practicanti inteleg ca scopul asta e sa devii madular al Trupului al carui cap e Hristos.
iar asta implica un proces de sfintire si asimilare progresiva a harului, prin renuntarea la pacate, dobandirea virtutilor, prin credinta, faptele credintei, si sf.taine.
din ce spui tu reiese ca scopul vietii e scaparea de pacate. ortodocsii practicanti inteleg mai mult de atat. lepadarea pacatelor e doar conditia fara de care nu se poate ajunge la unirea cu Hristos.
scopul e unirea cu El.
si mai confunzi ortodoxia cu ortopraxia, judecand invatatura intreaga a lui Hristos din cauza unor ortodocsi nepracticanti care din pacate nu inteleg nici teoretic si nici practic.
si in plus de asta, nu stii tu ce e in sufletul acelora.
Dumnezeu ne va judeca pe toti, pe noi ortodocsii ca i-am smintit pe altii dar si pe voi ca v-ati lasat smintiti.
la prima intrebare iti raspund tot cu o intrebare: de ce a zis Hristos: de nu veti manca Trupul Meu...,, de ce n-a folosit alt verb? a accepta, a asimila, a ne hrani doar spiritual.
si de ce n-a tinut o carte in mana in loc de paine si vin la Cina cea de Taina?
si sa fi zis : Luati, asimilati invatatura asta din carte?
Cu Hristos ne hranim si spiritual prin invatatura Lui dar si trupeste, prin Trupul si Sangele Lui. Omul e trup si suflet. o realitate atat de evidenta nu poate fi ignorata.
Omul e creat sa creasca spiritual, sa ajunga la indumnezeire.
si cum Dumnezeu e infinit, niciodata nu ne vom putea impartasi deplin de El si de aceea ne impartasim de mai multe ori. Cine crezi ca poate asimila infinitul impartasindu-se o data, de doua ori?
daca tu crezi ca omul poate deveni madular al lui Hristos fara ca intr-un fel sau altul sa treaca prin jertfa sfintitoare, fie prin asceza, fie prin multe alte feluri prin care vrea Dumnezeu (aici spectrul e f. larg), fie macar prin zdrobirea si cainta inimii, macar in ceasul al 11-lea, ce sa zic?
iar pt. neputintele noastre, se roaga si celelalte madulare ale Bisericii. important e sa fim in corabia Bisericii, unde avem spovedania, impartasania, rugaciunile si slujble catre toti sfintii prin care ni se da harul.
din ce spui tu reiese ca nu e nevoie de meritele omului ca oricum nu poate avea nici un merit, dar pe de alta parte sustii ca din momentul in care s-a pocait, el devine cumva infailibil si ca are putere de la Hristos de a nu mai face pacate (nici cu fapta, nici cu cuvantul, nici cu gandul). si daca pacatuiesti, ce faci? schimbi iar religia?
sau mai corect, cum poti sa nu ai pacate nici macar cu gandul? sau de pacatele prin omisiune ai auzit?
inainte cand erai ortodox, cum de aveai pacate si exact din momentul in care
ti-ai schimbat religia, au disparut si nici n-o sa mai ai altele.
pacatele tale au disparut in perioada in care ai citit Biblia si ai acceptat prin credinta ca ai fost iertat? ca acolo scrie ce le-a zis Hristos apostolilor si prin asta, urmasilor lor: ,,oricate veti dezlega pe pamant, vor fi dezlegate si in cer,,.
pai, de ce nu ai citit Biblia si cand erai ortodox? daca doar credinta in ce scrie acolo le-a facut sa nu mai ai pacate.
si cu asta, ai raspunsul la a doua intrebare: nu toti ortodocsii sunt practicanti.
la ortodocsi de aceea vezi atatea pacate, (desi faptul ca vezi barna si paiul din ochiul altora, nu e tocmai in acord cu ce a zis Hristos) pt. ca diavolul nu sufera sa vada pe cineva pe drumul mantuirii si face orice sa puna piedici.
Dumnezeu insa ne vrea pe toti si de aceea ne-a lasat spovedania si dezlegarea de pacate ca macar in ceasul al 11-lea, sa puna omul inceput bun iar harul primit prin spovedanie si impartasanie il transforma pt. a fi madular al Trupului.
desigur, ideal ar fi sa nu lase pe ultima clipa, dar asta arata ca harul pe cele slabe ale noastre le intareste si pe madularele cele schiloade le tamaduieste.
de aceea e nevoie de HAR, CREDINTA SI FAPTE BUNE pt. ca fiecare sa ajunga madular al lui Hristos, nu doar prin credinta, nu doar prin fapte, nu doar prin har. ci toate la un loc. cuvantul cheie in BO e conlucrare.
ar mai fi multe de zis, dar daca zici ca stii cum sta treaba in BO, ce sa mai zic?