Citat:
În prealabil postat de Raoul
Diferenta este facuta de cei care oficiaza slujba in momentul in care painea si vinul se prefac in Trupul si Sangele lui Hristos. Preotii ortodocsi au har,cei (neo)protestanti nu!
|
La Sfanta Impartasanie, instituita de Domnul Iisus Hristos, se folosea paine nedospita. Era perioada pastelui si porunca spunea
"Sã nu se vadã aluat la tine pe toatã întinderea tãrii tale......Nu vei putea sã jertfesti Pastele"(Deuteronom 16:4,5). In plus, aluatul este un simbol al pacatului :"Nu stiti cã putin aluat dospeste toatã plãmãdeala?
Mãturati aluatul cel vechi, ca sã fiti o plãmãdealã nouã, cum si sunteti
fãrã aluat;
cãci Hristos, Pastele noastre, a fost jertfit.
Sã prãznuim dar praznicul nu cu un aluat vechi, nici cu un aluat de rãutate si viclenie, ci cu azimile curãtiei si adevãrului."(1 Corinteni 5:6-8)
Avand in vedere acestea (faptul ca Domnul Iisus Hristos nu a instituit Sfanta Impartasanie cu aluat- care este un simbol al pacatului - ci cu azimi) mai credeti ca painea facuta din aluat poate fi "prefacuta" in trupul lui Hristos?
Intr-o alta ordine de idei: de ce nu se respecta ceea ce a facut si poruncit Domnul Iisus Hristos sa se faca, cu ocazia Sfintei Impartasanii? "
Deci, dacã Eu, Domnul si Învãtãtorul vostru, v-am spãlat picioarele, si voi sunteti datori sã vã spãlati picioarele unii altora. Pentru cã Eu v-am dat o pildã, ca si voi sã faceþi cum am fãcut Eu."(Ioan 13:14,15)
Eu zic sa rezolvati aceste "probleme" si apoi sa reveniti cu remarci gen "noi avem har, ceilalti nu au"(poate intre timp aflati si ce semnifica harul).