Citat:
Īn prealabil postat de Iubirea
Oameni buni eu il cunosc pe pr. Argatu nu din carti si de pe internet...am avut marea sansa sa-l cunosc in realitate, sa-i cer sfaturi si sa vorbesc cu cu Sf. Sa de cate ori am avut nevoie....eu ii stiu viata si am o mare consideratie, ma inchin in fata lui si a altora ca el...dar eu am pus niste intrebari concrete la care cer raspuns fara sa divagati:
Pr. Argatu a fost canonizat sfant?
Daca da, cand?...daca nu, atunci de ce il numiti sfant?
Numai in aceasta epoca contemporana Romania a fost inzestrata cu multi duhovnici deosebiti, cu viata aleasa, dar noi ceilalti cred ca nu ar trebui sa exageram si sa cadem in extreme dand mai multa slava decat este cazul.
Pentru cine nu cunoaste: pentru a ajunge un om decedat sa fie canonizat sfant, trebuie sa indeplineasca niste conditii, in urma acestor conditii Sf. Sinod al bisericii in frunte cu patriarhul dezbat problema, o supun la vot si apoi daca voturile sunt in unanimitate pro, ei trec la savarsirea ritualului de canonizare a persoanei/ lor in cauza. Dupa revolutie BOR a savarsit astfel de canonizari pentru Stefan cel Mare de ex...asa acest voievod acum este trecut in calendarul bisericesc, i s-a facut condac si i se oficiaza slujba ca si celorlalti sfinti.
Pr. Argatu sau Arsenie Boca cand sunt serbati in calendar? (sa nu-mi spuneti ziua de nastere sau de deces ca eu am cautat si nu i-am gasit la nici una din zile trecuti in calendar).
Deci????
|
Il slavim pe Dumnezeu, iar pe sfinti ii cinstim doar. Ca pe niste mijlocitori, ca pe niste rugatori pentru noi. Spre slava Sfintei Treimi. Numindu-l pe cineva ,,sfant'' il cinstim in primul rand pe Duhul Sfant Care salasluieste in inima sa si fara de care nu ne-ar putea ajuta nici in timpul vietii, nici dupa. Asa ca nu cred ca e nimic rau sa numim pe cineva ,,sfant" inainte de a fi canonizat oficial.
Cei care au o evlavie deosebita fata de un muritor ca si noi de obicei au observat ca acesta are putere de a se ruga pentru noi si dupa moarte.
Se intampla un lucru ciudat si anume ca unele persoanele care au cunoscut un sfant sa fie mai reticente in a-l declara sfant. Poate ca l-au vazut si tusind ori stergandu-se pe la nas ori suparat, ori mancand sau band si considera ca sfintii din vechime deja canonizati n-au facut asa ceva... Sau poate ca unii au rezervata o experienta aparte care sa-i conduca spre adevar...
Exista calugari care l-au cunoscut pe Sfantul Serafim de Sarov care se mirau de ce i se acorda cinstire... Nefiind
nevoiti sa aiba evlavie la acest sfant, n-au stiut pur si simplu ce comoara ascundea Sfantul Serafim in inima sa.
Canonizarea se intemeiaza pe marturii ale unor crestini recunoscatori care nu se sfiesc sa marturiseasca minunile si ajutorul
lui Dumnezeu prin mijlocirea unui sfant. Daca mai multi crestini in mod dezinteresat acorda cinstire unui rugator evlavoies, ierarhii se intereseaza de ce-l cinstesc si-l canonizeaza sau nu, luand in considerare si alte criterii.
Oricum, datoria noastra este in primul rand de a le urma exemplul si de a cauta sa dobandim si noi Duh Sfant. Nu au avut cu totii aceeasi lucrare si aceleasi harisme. De la unii putem prelua un aspect, de la altii altul. Suntem invitati si noi sa pasim pe urmele lor si sa preluam cat putem de la cei la care avem evlavie. Dand slava lui Dumnezeu Care astfel ii cinsteste pe placutii Sai. Daca nu tindem spre sfintenie, atunci spre ce tindem? Exista atatia sfinti necunoscuti pe care Dumnezeu ii stie si-i pretuieste ca pe niste prieteni ai Sai. Nu calendarul si recunoasterea noastra ii face sfinti.
Cu cat ii vom pretui mai mult pe cei care au dus o viata sfanta, cu atat mai mult ajutor vom primi noi insine.
Doamne ajuta!