Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Însă, cauza cea mai importantă a scăderii procentului de practicanți este relaxarea omileticii, fenomen care probabil că e și mai evident în vest decât la noi. Timp de secole, lucrurile erau foarte limpezi: ca și catolic, aveai obligațiile A, B și C, "C" fiind participarea la viața de credință, ceea ce presupune minimum liturghia în zile feriale, postul, o spovadă și o cuminecare pe an. Nu era mult, dar nici puțin și, respectând condițiile A, B și C, puteai fi sigur că te vei mântui. Acuma, mai rar aud despre obligații ecleziale la predică. Ceea ce aud este că ar fi foarte frumos să dăruiesc unor copii săraci ciorăpei, că atunci înseamnă că Îl încalț pe Cristos. Să Îl ascult pe Cristos duminica și să stau la masă cu El nu mai aud că ar fi necesar.
|
Aici aveti mare dreptate. Cred ca o singura data am auzit un preot care, la omilie, a recomandat expres frecventarea Sf. Liturghii, si anume in scopul de a auzi Cuvantul Domnului.
Nu am auzit o singura omilie despre Sf. Euharistie, sau despre Sacramentul Reconcilierii.
In ceea ce priveste participarea tinerilor la Liturghi duminicala, pot sa spun ca la biserica mea intra destul de multi, ba chiar si cu copilasi mai mici sau mai mari. Sunt destule cazuri in care parintii trebuie sa intre sau sa iasa sau sa se plimbe prin navele laterale pt. a-si potoli din plans copii de 1 sau 2 ani.
Sunt si grupe de tineri, cu varii activitati, iar muzica de duminica o asigura tot tinerii.