Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
In primul rand spuneti: se predica adultilor nu bebelusilor. ce legatura are predica cu botezul si cu bebelusii?
|
Credința și decizia pentru botez a survenit în urma predicii sf. apostol Petru la Cincizecime. Și asta se întâmplă și astăzi, căci:
"
Prin urmare, credința este din auzire, iar auzirea prin cuvântul lui Hristos." (
Rom.10,17)
Citat:
Sfintii aportoli la inceput au avut o munca imensa. Normal ca se botezau multi adulti. Era inceputul si era foarte greu sa lamuresti adultii sa se boteze, sa creada in noua lege, trebuia sa ii indemni sa se schimbe prin pocainta.
|
Dacă pe adulți era foarte greu să-i "lămurești", pe bebeluși era de-a dreptul imposibil!
Citat:
Astazi nu mai este necesar asta. Si atunci si acum pocainta a insemnat dreapta credinta, pazirea legilor crestine, faptele bune. Astazi te nasti in legea crestina
|
Din nefericire, ne naștem în păcat cum zice psalmistul:
"
Că iată întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea." (
Ps. 50,6)
Nu
ne naștem creștini, ci
devenim creștini prin actul credinței și al botezului.
Citat:
Cum adica sa fie oamenii constienti de pasul ce il fac? Puneti la indoiala faptul ca botezul este cumva un pas gresit?
|
Nicidecum. Botezul este un pas corect, însă trebuie să fi conștient că e corect, să fi conștient că trebuie să-l faci și de fapt... să fi conștient (să ai conștiință de sine).
Citat:
Iata aici ispitirea clara a Diavolului.
Hai sa spunem omului, sa fie constient de botezul sau, sa-l smintim, sa ii trezim in el pacatul mandriei. Ce zice Diavolul: omul se mandreste si zice: sigur, cum indrazneste parintele meu sa ma boteze fara voia mea? Eu hotarasc asta.
|
Fiți liniștit, bebelușul nu-și pune deloc asemenea probleme. Un lucru trebuie să-l recunoașteți: Hristos a declarat "
Lăsați copiii să vină la Mine!" Să-i lăsăm deci să vină nestingheriți la Hristos, nu să-i ducem noi legați [în scutece] la El!
Citat:
Cum puteti sa spuneti o aberatie atat de imensa, ca pentru toti apostolii pocainta a fost trecerea la secta crestina? Iar ispitesti Diavole?
|
Ușurel cu afirmațiile pe scări! Nu sunt diavol și nici aberație n-am comis. Mă puteți contrazice că apostolii și-au schimbat religia (mozaică) din care s-au născut în cea creștină? Nu. Mă puteți contrazice că au trecut la o "sectă" (căci așa era privit creștinismul la început de religia majoritară din care s-a rupt)? Nu.
Citat:
Unde scrie in Biblie ca au lepadat legea veche? Oare nu pazim si astazi poruncile? oare nu ne mangaiem sufletele si astazi cu Psalmii lui David?
|
Am afirmat eu ceva din toate acestea? Haideți să nu fabulăm...
Citat:
Indemnul ce il faceti, sa auda , sa gandeasca, sa creada, sa decida, ne duce usor cu gandul la Toma necredinciosul.
|
Ne duce cu gândul la un om matur, responsabil ce nu se lasă dus de spiritul gregar acolo unde nu știe ce-l așteaptă, care ia decizia urmării lui Hristos și nu a unui sistem de dogme.
Citat:
iata un mijloc de a putea acapara cat mai multi crestini. vai voua sectantilor.
|
Vai ce frumos aberați! Cât mai mulți creștini se "acaparează" printr-un act făcut nevoluntar de bieții prunci nevinovați. Și nu întâmplător asta se întâlnește în confesiunile majoritare, alea cu "cât mai mulți creștini"...
Citat:
Dati-ne inapoi termenul de pocait, nu il mai terfeliti, multumiti-va cu sectant si atat. Nu folositi ceva ce nu e al vostru.
|
Nu noi ni l-am asumat, ați uitat că dvs. ortodocșii români l-ați folosit prima dată (peiorativ) la adresa neoprotestanților. Și iată că încet, încet chiar termenul de "
sectant" își pierde conotația peiorativă pe măsură ce-l folosiți cu privire la noi. O să ni-l cereți candid "înapoi" și pe acesta să vă mândriți cu el precum intelectualii cu insigna "
golan" din Piața Universității în anii '90.
Citat:
Si apropo: de unde ai marele secret, cu aghiasma si diavolul? de stii ca nu poate fii invins prin agheasma? stai cu diavolul la masa si inveti de la el? ti-a spus el ca nu se teme de aghiasma?
stii ce e aghiasma si ce inseamna? dupa cum te-ai exprimat nu stii.
|
La botez nu se folosește agheasmă (apă sfințită)? Amară ironia când bebelușul primește și numele de botez Grigore...