Citat:
În prealabil postat de I.Calin
Îmi cer iertare față de părintele Gheorghe și față de cei care au crezut că "m-am luat" de el.
Dumnezeu să-l binecuvinteze pe părintele Gheorghe, are dreptate în tot ce spune, nu aceasta este problema, problema e alta: dânsul trebuie să fie ceva mai precaut în afirmații care să nu ne ducă cu gândul la mândrie, auzi, domnule, "nivel universitar" în teologie? Dar poate că mă înșel.
De când cu înmulțirea doctoratelor în Biserica Ortodoxă se produce fenomenul întâlnit deja cu vreo două trei secole în Biserica Catolică: slăbirea credinței. Nu mai avem timp pentru o viață creștină autentică, trebuie să-l folosim cu lucrări de disertație și doctorate despre credință, care ne-a fost deja dată prin Sfânta Tradiție, Sfânta Scriptură și Sfinții Apostoli.
|
Domnule Calin, nu sunt motive care sa solicite o atitudine penitenta din partea dumneavoastra. Nu de aprecieri am nevoie, cu siguranta. Paranteza ce a nascut discutia, aceea cu "nivelul universitar", isi dorea si sa scoata in evidenta, indirect, ceea ce dumneavoastra spuneti in postul pe care-l citez mai sus. Sincer, personal nu dau nici "doi bani" pe multe trasee universitare ale unor "teologi" pe care-i cunosc personal. Dar ma opresc aici, acestia nefiind in grija mea.
Traducerea acelei paranteze ar fi aceasta:
- aceasta prezentare a problemei (prezentarea pe care eu am facut-o) este departe de a fi luata in calcul ca fiind teologica, mai ales de nivel universitar. Aici suntem pe un forum, nu intr-o aula si de aceea am incercat sa explic ceva folosindu-ma de acele gandiri pe care le-am copiat rapid din vreun colt ascuns al ratiunii mele, fara note de subsol, trimiteri sau bibliografie. Totusi, trebuie tinut cont ca problema in discutie poate fi (si a fost) cercetata si de teologii adevarati (aici poate fi un indemn spre studiu individual), dar aici, pe forum, de la mine, atat pot sa ofer.-
Cu stima si binecuvantare!