Bunicii mei m-au crescut in spirit crestin si m-au educat cum au stiut ei mai bine. O prietena chiar imi spunea mai in gluma, mai in serios, ca am prea mult bun simt pt epoca in care traim, eu cred ca n-am fost niciodata exagerata, pur si simplu i-am respectat pe cei din jur.
Eu imi iubesc f mult tara natala (Romania, evident), pot sa spun ca inima mea tot acolo bate si sufar enorm cand vad ca sistemul de valori s-a intors cu susul in jos, acum oamenii pun mai mult pret pe forma, pe ambalaj, neluand in considerare fondul, esenta lucrurilor.
Cand am ajuns in Norvegia in urma cu 2 ani si jumatate am ramas surprinsa sa vad ca oamenii imi zambeau pe strada sau in magazin desi nu ma cunosteau, ca masinile opreau atunci cand vadeau un pieton pe trotuar aproape de trecerea de pietoni, ca nu auzeam niciun claxon de masina pe strada, iar soferii conduceau mult mai incet decat in Romania si multe altele. Am ajuns la concluzia ca romanii si latinii, in general, sunt foarte grabiti (probabil din cauza sangelui latin:)): vorbesc repede, merg repede, se enerveaza repede, fapt ce m-a pus pe ganduri.
In legatura cu ierarhizarea valorilor, mai spuneam si la alt topic ca norvegienii in general nu sunt preocupati de lux si de inavutire, ci majoritatea duc o viata decenta. Platesc multe taxe si impozite la stat, intr-adevar, dar pe ei statul nu ii lasa la nevoie. In Romania statul (care exista datorita contributiilor cetatenilor) si cei care ajung la conducere ii sfideaza pur si simplu pe cetateni si de aici pornesc majoritatea frustrarilor. Nu cred ca are rost sa mai spun si eu ca tot sistemul romanesc e putred de sus pana jos.
Ma gandesc ca poate si lipsurile l-au abrutizat pe roman, l-au facut sa fie mai egoist, mai nepasator, mai insensibil, dar cred ca totusi e vorba de ceva mai mult: a uitat de Dumnezeu, de iubirea de aproape care se traduce prin respect fata de semeni in cazul de fata.
Si acum nu ma refer la persoanele de pe acest site, ci la romanul pe care il intalnim oriunde, asa din intamplare.
In concluzie eu cred ca bunul simt tine de educatie, dar si de traditie.
__________________
"Iubirea este înrudirea omului cu Dumnezeu. Ea unește la maxim persoanele umane fără să le confunde. În iubire se arată plenitudinea existenței." (Parintele D. Staniloae)
|