View Single Post
Vechi 01.09.2010, 21:36:49
Pr.Gheorghe
Guest

Implicit Iata, fiule, ti-am spus ce este smerenia, mergi dar si fa asa si te vei mantui !

Citat:
Īn prealabil postat de un.simplu.gand Vezi mesajul
Din punctul meu de vedere exista si popi si preoti,dar e o mare diferenta intre uni si alti!
Un frate l-a intrebat pe unul din parinti despre gandul hulei, zicand: se necajeste sufletul meu, avvo, de dracul hulii, ci fa mila si spune-mi, din ce mi se intampla si ce voi face ? Raspuns-a batranul: un gand ca acesta ni se intampla noua din clevetire, defaimare si osandire, dar mai vartos din mandrie si dintru a-si face cineva voile sale si a se lenevi in rugaciunea sa, si din manie si iutime care sunt semne ale mandriei, caci aceasta ne arunca pe noi in patimile ce s-au zis si de acolo se naste gandul hulii si de va zabovi in suflet il da dracul hulii la cel al curviei si de multe ori il aduce pana la iesirea din minti, iar de nu se va destepta omul, piere.

Un frate a mers la un batran si l-a intrebat, zicand : parinte, ce voi face, ca ma supara mandria si inaltarea ? Raspuns-a lui batranul: bine faci, fiule, ca doar tu ai facut cerul si pamantui. Aceasta auzind fratele, s-a umilit cu inima si facand metanie pana la pamant batranul a zis: iarta-ma, parinte, ca nici una din acestea n-am facut. Zis-a lui batranul: daca Cel ce a facut cerul si pamantui s-a smerit pentru noi, noi care suntem tina si tarana, pentru ce sa ne inaltam? Si asa s-a smerit fratele de cuvintele acelui batran, si cu mult folos a mers la chilia sa, smerindu-se si umilindu-se in inima lui.

Un frate l-a intrebat pe un batran, zicand: ce este smerenia ? Si i-a zis batranul: smerenia este a se socoti omul pe sine mai nevrednic si mai pacatos decat toti si tuturor supus. Si a zis fratele: cum este aceea, a fi tuturor supus ? Zis-a batranul: sa nu incerci sa vezi pacatele straine, ci ale tale pacate si rautati sa le vezi si neincetat sa te rogi lui Dumnezeu pentru iertarea ta.

Un frate l-a intrebat pe un batran, zicand: avvo, ce este smerenia ? Raspuns-a lui batranul: smerenia este aceasta, fiule, sa nu socotesti candva intru parerea ta, cum ca ai facut ceva lucru bun si placut lui Dumnezeu. Ci mai vartos sa te socotesti pururea fara de nici o fapta buna si placuta lui Dumnezeu. Intre oameni fiind, sa te socotesti si sa te vezi mai pacatos si mai nevrednic decat toti. Celui ce-ti face rau, sa te silesti sa-i faci bine, dupa putinta ta. Iata, fiule, ti-am spus ce este smerenia, mergi dar si fa asa si te vei mantui !

(din Patericul Egiptean)

Last edited by Pr.Gheorghe; 01.09.2010 at 21:45:08.
Reply With Quote