Sursa: ,,
Patericul sau Apoftegmele Parintilor din Pustiu"(pag.228-231)
http://www.karte.ro/cumpara/patericu...lor-din-pustiu
,,
Avva Moise este deopotriva un personaj pitoresc,dramatic si sociabil.Intr-o apoftegma cineva il opune,ca temperament,lui Arsenie.Era un om simplu,necultivat,cu un trup zdravan,urias,de culoare neagra,plin de viata si bucuros oricand de oaspeti.Etiopian de origine,s-a nascut in 332.Palladius l-a cunoscut si l-a descris in capitolul 19 al ,,
Istoriei lausiace".
Avva Moise fusese sclav si stapinul sau l-a alungat din pricina desfraului si a hotiei.Se spunea ca ar fi savirsit si crime.A haiducit prin pustiurile egiptene devenind un personaj de temut.Impresiona prin statura sa uriasa.Intr-o seara s-a dus sa ucida un cioban,dar negasindu-l a insfacat patru oi din turma,le-a trecut inot peste Nil,le-a gatit si le-a mancat singur pe toate.S-a convertit intr-un moment de cumpana,intr-o manastire atragand dupa sine si pe alti banditi.Pentru a-si infringe tentatiile si-a impus un regim de o asceza radicala.Timp de sase ani n-a dormit noaptea rugandu-se iar cand tentatiile deveneau de nesuportat iesea din chilie si umplea cu apa vasele mai multor batrini,care locuiau foarte departe unii de altii.
In ,,
Convorbiri" 4,5 Casian povesteste ca Moise a cazut prada unui demon teribil dat fiind ca odata i-a vorbit urat Avvei Macarie.S-a vindecat insa datorita rugaciunilor celui jignit.Tot Casian il numeste,in ,,
Institutii" 10,25,nici mai mult nici mai putin decat ,,cel mai mare dintre toti sfintii".A devenit preot lasaind la moartea lui 70 de ucenici,exact numarul de tilhari pe care-i condusese inainte de calugarie.Pimen ii cerea adesea sfatul si lui ii sunt adresate 7 ,,capete"grupate separat".
,,Odata un frate de la Sketis a gresit.S-a intrunit adunarea batrinilor si l-au chemat pe avva Moise,dar el nu vroia sa vina.Preotul a trimis dupa el zicandu-i ,,Vino,oamenii te asteapta".El s-a sculat si a venit carand in spate un cos gaurit,plin de nisip.Uimiti de aparitia lui fratii l-au intrebat:,,Ce inseamna acesta parinte?"Batrinul le-a raspuns: ,,
Pacatele mele curg in spatele meu,eu nu le vad dar vin astazi sa judec pacatele altuia".Auzind acestea nu i-au mai spus nimic fratelui pacatos ci i-au cerut iertare"
A murit in 407,ucis de barbari,la prima pustiire a comunitatii de la Sketis.
,,Odata le-a spus fratilor care stateau cu el:,,Astazi vin barbarii la Sketis.Sculati-va si fugiti." Ei il intreaba:,,Dar tu nu fugi avva?".El a raspuns:,,
Eu astept ziua acesta de atatia ani,ca sa se implineasca cuvantul stapinului Hristos care zice:,,toži cei ce scot sabia, de sabie vor pieri.".Ei zic:,,Atunci nu fugim nici noi,vrem sa murim cu tine".El zice: ,,Nu-i treaba mea.Fiecare sa vada cum sta".Erau sapte frati si el le zice:,,Sunt barbarii la usa".Au intrat si i-au omorat.Doar unul singur a scapat ascunzandu-se in spatele unei gramezi de funii si a vazut 7 coroane coborandu-se din cer si asezandu-se peste capetele lor".
In loc de final un citat din prefata cartii: ,,
O carte este importanta in masura in care ne pregateste pentru moarte; el este in acelasi timp un manual de dezvatare a lucrurilor nesemnificative, a fleacurilor, a dogmatismului uscat, care inchircesc sufletul si fac aerul din jurul nostru irespirabil. Dar mai presus de toate, Patericul este un minunat insotitor al sufletului catre moarte. Curajul, bunatatea, delicatetea, iubirea si smerenia personajelor din Pateric fac din ele mai mult decit niste simple modele ascetice, mai mult decit niste campioni maniaci ai postului si rugaciunii. Cu ei, de fapt, o imensa armata de cavaleri desavirsiti reinvie pentru o clipa, din faldurile blonde ale pustiului, pentru a ne reaminti ca Dumnezeu ne-a facut, pe toti, la origine, ,,oameni cu aripi de foc" dupa chipul si asemanarea Sa."