View Single Post
Vechi 13.09.2010, 08:43:28
Scotianul
Guest

Implicit Constantin Noica si parabola fiului risipitor

Motto: ,,Va iubesc asa cum sunteti, cu tot ce e viu si tot ce e, prin moarte, īnca mai viu īn rosturile voastre. Voi sunteti partea mea de istorie, sunteti partea mea de eternitate. Daca nu v-as iubi asa cum sunteti, ce as face din dragostea mea? Daca n-as īntelege, vedea si nadajdui īn voi, īn ce altceva as nadajdui si īntelege? Voi ma trimiteti dincolo... adica atāt de adānc īn inima voastra,īncāt regasesc toate izvoarele pe care o nebunie arzatoare le secase la suprafata. Va īnteleg, chiar cānd nu stiu sa va talmacesc sensurile, va iubesc,chiar daca īmi dusmaniti idealurile. Si īntocmai lui Aliosa Karamazov, pe care toti īl simteau alaturi de ei, as vrea sa simtiti ca va stau aproape.Ca sunt de fata”.(Constantin Noica)

Analiza o puteti citi aici

,,Visez o scoala in care sa nu se predea, la drept vorbind, nimic. Sa traiesti linistit si cuviincios, intr-o margine de cetate, iar oamenii tineri, cativa oameni tineri ai lumii, sa vina acolo spre a se elibera de tirania profesoratului. Caci totul si toti le dau lectii. Totul trebuie invatat din afara si pe dinafara, iar singurul lucru care le e ingaduit din cand in cand e sa puna intrebari.Gandul Scolii, al celei unde sa nu se predea nimic, ma obsedeaza.Stari de spirit, asta trebuie dat altora; nu continuturi, nu sfaturi, nu invataturi." (Constantin Noica)

Noica,Scoala de la Paltinis si traditia filosofiei antice> aici

Last edited by Scotianul; 13.09.2010 at 09:08:02.
Reply With Quote