13.09.2010, 08:43:28
|
|
Constantin Noica si parabola fiului risipitor
Motto: ,,Va iubesc asa cum sunteti, cu tot ce e viu si tot ce e, prin moarte, înca mai viu în rosturile voastre. Voi sunteti partea mea de istorie, sunteti partea mea de eternitate. Daca nu v-as iubi asa cum sunteti, ce as face din dragostea mea? Daca n-as întelege, vedea si nadajdui în voi, în ce altceva as nadajdui si întelege? Voi ma trimiteti dincolo... adica atât de adânc în inima voastra,încât regasesc toate izvoarele pe care o nebunie arzatoare le secase la suprafata. Va înteleg, chiar când nu stiu sa va talmacesc sensurile, va iubesc,chiar daca îmi dusmaniti idealurile. Si întocmai lui Aliosa Karamazov, pe care toti îl simteau alaturi de ei, as vrea sa simtiti ca va stau aproape.Ca sunt de fata”.(Constantin Noica)
Analiza o puteti citi aici
,, Visez o scoala in care sa nu se predea, la drept vorbind, nimic. Sa traiesti linistit si cuviincios, intr-o margine de cetate, iar oamenii tineri, cativa oameni tineri ai lumii, sa vina acolo spre a se elibera de tirania profesoratului. Caci totul si toti le dau lectii. Totul trebuie invatat din afara si pe dinafara, iar singurul lucru care le e ingaduit din cand in cand e sa puna intrebari.Gandul Scolii, al celei unde sa nu se predea nimic, ma obsedeaza.Stari de spirit, asta trebuie dat altora; nu continuturi, nu sfaturi, nu invataturi." (Constantin Noica)
Noica,Scoala de la Paltinis si traditia filosofiei antice> aici
Last edited by Scotianul; 13.09.2010 at 09:08:02.
|