View Single Post
Vechi 14.09.2010, 18:31:57
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit miercuri si vineri

Nu ne va invinovati cineva pe noi fiindca tinem miercurea si vinerea, in care cu drept cuvant ni s-a poruncit noua dupa predanisire sa ajunam; de o parte miercurea, din cauza sfatului facut de Iuda pentru vinderea Domnului; iar de alta parte vinerea, pentru ca a patimit El pentru noi; iar duminica o tinem zi de bucurie pentru cel ce a inviat in ea, intru care am primit sa nu plecam nici genunchii. (canoanele Preafericitului Petru, episcop al Alexandriei)

Canon apostolic:
Dacă vreun episcop sau presbiter sau diacon sau ipodiacon sau citeț
sau vreun cântăreț nu postește sfânta patruzecime a Paștilor (marele
post), sau miercurea sau vinerea, să se caterisească; afară numai dacă
ar fi împiedicat de slăbiciunea trupească; iar dacă ar fi laic, să se
afurisească.

De pe situl: http://www.canoaneortodoxe.net/index.html

Canoane infranarea sotilor:

Intrebare. Celor insotiti cu impreunarea nuntii, in care zile ale saptamanii trebuie a li se propune sa se fereasca de impreunare unul cu altul, si in care au voie? Raspuns. Cele ce le-am spus mai inainte le spun si acum. Apostolul zice Sa nu va lipsiti unul de altul decat numai prin intelegere la timp numit, ca sa va indeletniciti cu rugaciunea, si iarasi sa va impreunati, ca sa nu va ispiteasca pe voi satana pentru neinfranarea voastra (I Cor. 7, 5). De nevoie insa trebuie a se feri sambata si duminica, pentru ca in acestea se aduce Domnului jertfa cea duhovniceasca. (Timotei al Alexandriei)

Intrebare. Daca femeia s-ar impreuna noaptea cu barbatul sau, sau barbatul cu femeia, si s-ar face liturghie, se cuvine a se impartasi sau nu? Raspuns. Nu se cuvine, caci Apostolul spune lamurit Sa nu va lipsiti unul de altul fara numai prin intelegere intreolalta, la timpul potrivit, ca sa va indeletniciti cu rugaciunea, si (apoi) iarasi sa va impreunati, ca sa nu va ispiteasca pe voi satana pentru neinfranarea voastra (I Cor. 7, 5). (Timotei al Alexandriei)

Eu cred ca este destul de clar.. restul este vorbarie.

(Pe mine ma ingrozeste sa citesc ce dezlegari isi dau crestinii singuri. Sotul meu este ateu, dar postul NU se discuta. Eu asta consider dovada de iubire si respect. Nu altceva)
Reply With Quote