Citat:
În prealabil postat de anna21
Canoane infranarea sotilor:
Intrebare. Celor insotiti cu impreunarea nuntii, in care zile ale saptamanii trebuie a li se propune sa se fereasca de impreunare unul cu altul, si in care au voie? Raspuns. Cele ce le-am spus mai inainte le spun si acum. Apostolul zice Sa nu va lipsiti unul de altul decat numai prin intelegere la timp numit, ca sa va indeletniciti cu rugaciunea, si iarasi sa va impreunati, ca sa nu va ispiteasca pe voi satana pentru neinfranarea voastra (I Cor. 7, 5). De nevoie insa trebuie a se feri sambata si duminica, pentru ca in acestea se aduce Domnului jertfa cea duhovniceasca. ( Timotei al Alexandriei)
Intrebare. Daca femeia s-ar impreuna noaptea cu barbatul sau, sau barbatul cu femeia, si s-ar face liturghie, se cuvine a se impartasi sau nu? Raspuns. Nu se cuvine, caci Apostolul spune lamurit Sa nu va lipsiti unul de altul fara numai prin intelegere intreolalta, la timpul potrivit, ca sa va indeletniciti cu rugaciunea, si (apoi) iarasi sa va impreunati, ca sa nu va ispiteasca pe voi satana pentru neinfranarea voastra (I Cor. 7, 5). ( Timotei al Alexandriei)
Eu cred ca este destul de clar.. restul este vorbarie.
(Pe mine ma ingrozeste sa citesc ce dezlegari isi dau crestinii singuri. Sotul meu este ateu, dar postul NU se discuta. Eu asta consider dovada de iubire si respect. Nu altceva)
|
Da, este destuil de clar: aceste canoane in primul rand spun (de la sf. pavel citire) ca infranarea sa se faca
prin intelegere intrelaolalta, si ca sa se ivite ispitirea sa nu dureze prea mult perioada de abstinanta (asta este sigur o interpretare, dar din textul citat se intelege ca
nu unirea ci abstinenta trebuie sa fie ceva special.)
Zilele de care vorbesc ele sunt miercurea si vinerea, zilele de post, si sambata si duminica cand se face sfanta jertfa. Adica cand ne impartasimn , in acele timpuri toti crestinii se impartaseau la liturghie. Or, noi acum nu ne impartasim decat duminica (daca ne impartasim, vezi discutia pe aceasta tema).
Inca ceva: ziua liturgica incepe seara; cand se spune duminica, inseamna noaptea dinainte.
Si au un limbaj foarte bland, spre deosebire de tonul canoanelor in general, unde se vorbeste de afurisire. Se spune 'li se propune sa se fereasca'.
Eu de aici eu una deduc ca se
recomanda sotilor sa posteasca conjugal in zilele de post si inainte de impartasanie,
daca sunt amandoi de acord. (sa nu-i impuna unul altuia postul. (Sigur, in cazul tau inteleg ca sotul tau este de acord din dragoste pentru tine si poate sa tina aceste reguli, conditia nu este sa fii crestin ci
sa fii de acord si sa nu ii impui celalalt ce nu poate duce, ca sa nu se aunga la inselare sau la certuri in familie din cauza abstinentei prea mari (vezi ce scrie sf. Ioan Gura de Aur)
Si nu se vorbeste despre sarbatori si ziua de luni. Nici de perioada alaptatului si a sarcinii. (NB, sigur ca daca ne impartasim intr-o zi de sarbatoare alta decat duminica, se recomanda abstinenta in noaptea dinainte)
De asemenea, desi pentru postul alimentar exista acel canon cu ton aspru
se stie ca de exemplu cei bolnavi sunt scutiti (chiar de alte canoane, nu mai stiu care) de la post, cel putin aspru, la fel si femeile insarcinate si care alapteaza. Deci, Biserica considera ca exista situatii in care ceea ce este regula nu este aplicabil pentru cineva anume. Regula se aplica la om, nu la masini.
In plus, repet iarasi si iarasi: canoanele nu sunt dogme si nici legi.
Vad ca exista un fel de teologia care se raspandeste in zilele noastre, care vrea sa faca din legea Noua o Lege Veche, inlocuind doar presciptiile Legii cu canoanele. Zaharia asa gandeste, si zpune ca asa a invatat al facultate. Insa nu este dupa parerea mea conceptia cu adevarat ortodoxa. Regulile pentru crestin sunt ca sa il ghideze, ca sa il sprijine, sa il indrumeze, nu ca sa il lege.
(Nu omul este pentru sabat, ci sabatul pentru om)