Citat:
În prealabil postat de sherlock_holmes
Sfantul Teofan
Zavoratul spune ca ea infatiseaza fara indoiala lucruri care se petrec cu adevarat, dar nu exact asa cum sunt istorisite; pentru ca sunt tainice, duhovnicesti si greu de patruns, sunt prezentate pe intelesul omului ce
traieste in trup, intr-o forma materiala, insa pur simbolica. Se poate vedea usor ca in aceste istorisiri numarul si felul vamilor din vazduh, ca si pacatele cercetate la fiecare din ele nu sunt intotdeauna aceleasi; in ele se oglindeste de fapt starea launtrica, experienta si cadrul de referinta, proprii fiecarui autor. De aceea, citindu-le, trebuie sa trecem dincolo de amanunte, tintind la simbolismul si mai cu seama la intelesul lor duhovnicesc.
|
Asa cred si eu. La fel cum si iadul ne este prezentat in Scripturi in formule simbolice. La fel cum si caracterizarea ingerilor este iarasi simbolica, dupa cum ne spune clar Sfantul Dionisie Areopagitul.
Eu stiu ca judecata este a Lui Hristos, dupa mila si dreptatea Sa, nu a ingerilor decazuti care se agata de pacatele nemarturisite. Mai mult, daca ai murit in relatie buna cu El, nici macar nu mai treci pe la judecata particulara, caci te-ai si mutat direct de la moarte la viata. (Ioan 5, 24)