Citat:
În prealabil postat de wassabi
Domnule Erethorn (observati, va rog, majuscula), referinta la Pascal dovedeste fie ca nu cunoasteti opera lui Pascal fie ca nu ati inteles ce spun eu. In mare, am aceleasi idei ca si Pascal, si anume ca Dumnezeu exista. Pascal s-a opus unor mari ganditori ai vremii sale, incercand sa introduca ratiunea in ecuatia religiei. In plus, spre deosebire de Pascal, incerc sa discut pe tema dumnezeirii lui Isus, ceea ce Pascal nu a facut. De ce? Nu stim, poate ca era convins de contrariu sau poate ca n-a avut atata curaj. Eu am intalnit, aici, pe forum, apeluri la arderea mea pe rug (banare) si asta in secolul XXI, ma gandesc ce-ar fi riscat Pascal cu astfel de aluzii (in plus, banuiesc ca stiti paradoxul lui Pascal)
Iar despre apelul la autoritate pe care l-ati facut este cel putin ingrijorator ca vine din partea unui absolvent de filosofie. Oare ati absolvit cumva la Spiru Haret?
|
Domnule wassabi (observati, va rog, ca user-nameul dumneavoastra a fost ales fara majuscula), modul in care interpretati referinta la Pascal dovedeste ca, intr-adevar, nu cunoasteti opera lui Pascal, sau cel putin acea parte care are relevanta in discutie.
Spun aceasta, pentru ca, intamplator sau nu, dumneavoastra
nu aveti aceeasi opinie despre Dumnezeu cu Pascal.
Pascal credea intr-un Dumnezeu revelat, in "Dumnezeul lui Abraham, Dumnezeul lui Isac, Dumnezeul lui Iacov", nu intr-un Dumnezeu demonstrat matematic sau descoperit pe calea logicii, asa cum sustineti ca ati crede dumneavoastra.
In ceea ce priveste asa zisul "apel la autoritate", va invederez ca sunteti intr-o mare eroare. Eu nu am sustinut adevarul crestinismului cu constatarea ca, iata, marele Pascal sau vreo alta somitate stiintifica au fost crestini.
Exemplele mele erau menite sa contraargumenteze ceea ce dumneavoastra ati sugerat impicit prin mesajul in care, cu superioritate si autosuficienta v-ati adresat, la modul general, credinciosilor, intrebandu-i daca au educatie stiintifica si cat stiu din legile fizicii.
Cu alte cuvinte, ceea ce ati incercat sa sugerati dumneavoastra este o relatie de inversa proportionalitate intre volumul cunostiintelor din domeniul stiintelor naturii si nivelul de religiozitate, o (ma scuzati) aberatie de genul "Cu cat sti mai multa fizica, cu atat e mai putin probabil sa fii credincios crestin".
Cred ca i-am raspuns si stimabilului ai2 prin cele de mai sus. Concluzia este simpla, clara si evidenta pentru oricine are un strop de bun simt:
Calitatea de om de stiinta nu este incompatibila cu calitatea de credincios.
Nu va obliga nimeni sa credeti in Isus, Fiul lui Dumnezeu, dar nu mai faceti apel la pretinsa lipsa de bagaj stiintific a credinciosilor, ca va faceti de rasul curcilor.