Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Domnule Doctor Faustus,
In ceea ce priveste Traditia, exista cel putin doua traditii la fel de vechi, daca nu chiar mai multe, dar le amintesc pe cea catolica si ortodoxa, ambele vechi de 2010 ani. Cineva care nu vine din traditie crestina dar vrea sa devina crestin de unde sa stie care este Traditia si ca atare Biserica cea adevarata? Pentru ca citind pe acest site, atat ortodocsii cat si catolicii isi apara Traditia in acelasi mod, cu aceleasi argumente. Eu care nu am fost crescuta in nici o traditie crestina, dar cred in Domnul numit I(i)sus asa cum apare El in Biblie si vreau sa fiu crestina, pe cine sa cred? Zicea un catolic pe acest site ca oricine citeste Biblia intelege ca trebuie sa caute un preot catolic. Ortodocsii insa sunt siguri ca preot ortodox trebuie cautat. Eu de unde stiu cine are dreptate, pentru ca toti, si catolicii si ortodocsii, isi justifica pozitia pe baza Scripturii + Traditiei milenare apostolice si ca atare intelegerea Scripturii sub lumina Duhului Sfant.
Si vreau sa precizez ca am cercetat ambele Biserici (dupa cum m-am priceput si eu) si ambele mi s-au parut la fel de bune. De unde se poate sti, fara greseala, care trebuie aleasa?
|
Este posibil ca într-adevăr dumneata să fi cercetat anumite lucruri, însă problema se pune în ce măsură ai suficient discernământ duhovnicesc pentru a face dumneata aprecieri. Eu personal mă îndoiesc de discernământul duhovnicesc al matale, mai ales după ce ne-ai spus că te spovedești la "preotese" anglicane. În ce privește ortodocșii și latinii, nu este vina noastră, a ortodocșilor, că latinii în frunte cu papa vor să fie stăpânii absoluți ai universului și că sunt însetați de hegemonie politico-religioasă. În ceea ce privește spre exemplu filioque, nici ei nu mai sunt prea siguri că inovațiile lor dogmatice care sunt în contradicție cu Sfânta Scriptură mai sunt la fel de valabile ca acum 1000 de ani. În ceea ce privește primatul petrin, se știe că nici Petru nu a fost stăpân absolut peste Biserică, marile hotărâri în Biserică și clarificări fiind luate în sinod apostolic sub asistența Duhului Sfânt, și nu prin porunca "infailibilului". Pe de altă parte, sfântul Pavel specifică faptul că cei care erau văzuți ca stâlpi ai Bisericii în perioada apostolică erau Petru, Ioan și Iacob. Cu alte cuvinte, nu este vina Ortodoxiei că s-a încăpățânat să păstreze adevărul și să nu cedeze orgoliului și patimii hegemoniei în care au căzut imperialiștii romani.
Citat:
Iar in ceea ce priveste topicul pe care ne aflam, ce este Euharistia, stie cineva cu adevarat sa imi explice si mie: aceasta Euharistie sub ce forma cuprinde Trupul si Sangele Domnului, pentru ca din ceea ce s-a scris pana acum pe acest site, nu se intelege, si cum s-a spus ca pentru mantuire este obligatorie o buna intelegere a acestei Taine, imi puteti explica si mie in ce fel Trupul si Sangele Domnului sunt in Euharistie dupa ceea ce spune Traditia ortodoxa si/sau catolica?
|
Păi întâi te-am ruga noi pe tine, iar eu personal aș fi foarte curios, să ne explici și nouă cum Logosul Dumnezeiesc S-a făcut trup !! Aș fi foarte curios să văd cum ne explici dumneata că Logosul Dumnezeiesc, Fiul lui Dumnezeu, care era Dumnezeu, prin Care toate s-au făcut, S-a făcut trup, cum Dumnezeul universului S-a făcut un simplu om. Iar după aceea s-ar putea să îți explicăm și noi cum este cu Sfânta Euharistie, deși părerea mea este ca mai întâi să pui mâna să citești Teologia Ortodoxă de la începuturile ei și până azi și s-ar putea să "înțelegi" și dumneata ceva.