View Single Post
  #38  
Vechi 21.10.2010, 14:06:01
mariamargareta mariamargareta is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.12.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.366
Implicit 263. Este “Biserica Noul Ierusalim” de la Pucioasa o biserică autocefală? (V)

Întrucât BNI se consideră singulară și a confiscat numai pentru sine toată sacralitatea universului văzut, nu se mai poate pune problema unei autocefalii multiple, ca în Biserica Ortodoxă Universală. Ar fi fost de așteptat ca pucioșii să-și fi desemnat în mod democratic un lider ales dintre cei trei “preoți unși cu rang de arhiereu”, care formau până nu demult “troița sfântă” de la Pucioasa (recent, “troița sfântă de arhierei” s-a făcut țăndări, prin evadarea lui Iliuță din lagărul de exterminare pucios), dar frâiele sectei au fost înhățate de mult de către Mihaela Tărcuță, care nu dă de înțeles că ar vrea să renunțe vreodată la ele. De aceea, din exterior nu se poate distinge decât o monocefalie absolută a Mihaelei, chiar dacă ea se străduiește din răsputeri să mimeze o dicefalie, cooptându-l forțat și de fațadă pe Nicușor Nedelcu la conducerea sectei și în sinea sa fiind convinsă că Nicușor îi este cel mai apropiat sfetnic. Paradoxul este că monocefalia absolută a Mihaelei se manifestă numai la suprafață. Deși ea deține un monopol real asupra ideologiei pucioșilor, asupra administrației și finanțelor, are impresia că îl deține și pe cel al relațiilor cu adepții pucioși, fără să realizeze că în acest domeniu este adesea manipulată de Nicușor, care știe să-și impună aici cu talent punctele lui de vedere. Nu odată Mihaela s-a lăsat sedusă de Nicușor, care a știut să-i impună din umbră cine să vină sau cine să rămână la Pucioasa, cine să fie în cercul lor de acoliți apropiați și cine să fie marginalizat, cine să fie protejat și cine să fie persecutat.

Monocefalia absolută a “proorociței” Mihaela din Biserica “Noul Ierusalim”, în care toți “arhiereii”, “preoții”, “păstorii”, “străjerii” și adepții de rând ai sectei i se sobordonează doctrinar, canonic și administrativ, se aseamănă izbitor cu monocefalia absolută a papei din Biserica Romano-Catolică, în care toți episcopii Bisericilor locale (diecese), inclusiv patriarhii care prezidează sinoadele Bisericilor Orientale unite cu Roma, sunt subordonați papei ca autoritate doctrinară și canonică supremă. Întrucât Ortodoxia se distinge prin principiul autocefaliei multiple sau al pluricefaliei de monocefalia absolută a papei din Biserica Romano-Catolică și concomitent, de Protestantism ( care, deși pune accentul, ca și Ortodoxia, pe libertatea Bisericilor locale, totuși nu mai are capacitatea de a forma în totalitate o Biserică unitară) putem spune că Biserica “Noul Ierusalim” se distinge și se separă de Ortodoxie tocmai prin rejectarea acestui principiu.

7. A fi sau a nu fi... Biserică locală

Poate însă că Biserica “Noul Ierusalim” nici măcar nu și-a propus să devină o Biserică autocefală, deși se manifestă ca și când ar fi. Poate că, așa cum afirmă din vorbe, ea (care se consideră singura biserică adevărată) voiește să rămână doar o simplă “Biserică locală”, după cum și mărturisesc pucioșii în catehismul lor:

“ De aceea, nici o mitropolie, arhidieceză sau patriarhie nu poate purta titlul propriu-zis de biserică, și poate fi numită așa doar prin generalizare, prin simplul motiv că incorporează mai multe biserici locale. Acestea sunt singurele organisme care pot fi numite biserici, datorită naturii lor, revelată și percepută în Euharistia episcopală, dar și în virtutea îndemnului apostolic de a întemeia biserici în cetăți [...] în sfânta Împărtășanie, fiecare Biserică locală revelează Biserica întreagă, pe Hristos întreg, trecând de la postura de instituție la cea de mod de existență, ca arvună a vieții veșnice.” (Citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu” de la Pucioasa, ediția 2006, pag.14-15)

Este posibil acest lucru? P.F. Patriarh Daniel, în cuvântul amintit mai înainte, subliniază că fiecare biserică locală ortodoxă canonică trebuie să fie păstorită de un episcop ortodox canonic, ceea ce nu este cazul la BNI, care e condusă de o persoană laică, și anume o femeie. Nu oricine și nu oricum poate înființa biserici noi cu pretextul de a crea o biserică “liberă”; or, BNI tocmai acest obiectiv l-a avut, să fie “liberă” și “independentă de BOR”. Nu prin schismă și prin răzvrătire se înființează biserici noi; or, pucioșii au ajuns tocmai la schismă și la răzvrătire față de BOR. Nu prin inovații și adausuri la Sfânta Tradiție și la Sfânta Scriptură se păstrează unitatea de credință și de Duh în Biserică; or, pucioșii au devenit celebri prin inovațiile lor liturgice și “scripturistice”. Cităm din cuvântul P.F. Sale pasajul care lămurește aceste aspecte:

“Din punct de vedere al eclesiologiei ortodoxe, o Biserică locală ortodoxă canonică (în sensul cel mai restrâns) este o episcopie care are în fruntea sa un episcop ortodox canonic, care se află în comuniune cu întreg episcopatul ortodox canonic universal, și implicit cu totalitatea Bisericilor Ortodoxe autocefale surori. De aceea, în Ortodoxie nu oricine și oricum poate înființa Biserici locale noi, sub pretextul sau cu pretenția de a crea Biserici „libere” sau „independente”, deoarece adevărata libertate creștină nu se realizează prin răzvrătire, schismă sau separație bisericească, după cum nici unitatea sau comuniunea eclesială nu se impune prin constrângere, ci libertatea eclesială se manifestă prin afirmarea împreună, în comuniune, a unității de credință, de viață sacramentală, de iubire și de respect reciproc. Iar când trebuie corectate abuzuri sau devieri de la normele comune și când se dorește înnoirea vieții bisericești, acestea trebuie să se facă, pe baza Tradiției Bisericii nedespărțite, nu împotriva ei și nici sub forma rupturii cu ea, ci printr-o fidelitate reînnoită față de Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolică a lui Hristos de-a lungul veacurilor.”

Deci Biserica “Noul Ierusalim” nu este nici măcar o “biserică locală”. Și dacă ea nu este nici Biserică autocefală, nici biserică locală, înseamnă că nu este nimic. Este doar o biată sectă, printre alte mii, al cărei exotism dogmatic constă tocmai în pretenția de autenticitate autohtonă.

Last edited by mariamargareta; 21.10.2010 at 14:24:41.