25.10.2010, 20:25:06
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 03.05.2010
Religia: Ortodox
|
|
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Probabil că Miha Anca folosește termenul de "patimă" cu sensul, de fapt corect etimologic, de "suferință". Patimă vine de la grecescul "pathos" (lat: passio) și înseamnă boală, suferință.
Și noi, catolicii (cu precădere romano-catolicii) folosim adesea cuvinte redându-le sensul de origine, ceea ce poate părea foarte curios celor neobișnuiți. Spunem, de exemplu, "pasiunea lui Cristos" cu înțelesul de "suferința lui Cristos" (passio Christi) sau spunem că suntem "miniștri ai lui Dumnezeu", cu sensul de "servitor al lui Dumnezeu" (minister Dei). Miniștrii fiind, de mult, de mult de tot, servitori. Chestie de terminologie.
Pentru mine, deja e clar că discuția noastră ajunge într-o buclă. De fapt, sunt față în față nu două religii, ci două filozofii. La urma urmei, cei care pleacă de la premiza că trupul lor vine de la necuratul, iar cea mai necurată parte este reproducerea, nu comit, prin însuși acest lucru, păcat. Desigur că nu este păcat să folosești cearșaful găurit ca să eviți "carnalul obsesiv". Doar te chinui. Și, ceea ce e un pic mai grav, riști să te acrești. În această privință, ortodoxia, sau, cel puțin ACEASTĂ ortodoxie, îmi pare foarte aproape de calvinism.
|
Esti rau !Am o familie frumoasa, un sot pe care il iubesc, nu traiesc in evul mediu, sunt un om civilizat si cu bun simt. Dar stiu sa fac diferenta- ceea ce va este imposibil- ne despart conceptii si datorita profesiei- printre altele. Nu iesi cu narvurile sa le postezi ca fiind firesti.Vad ca ati aprofundat cautarile. Va preocupa tare! Eu nu prea am timp.Ne despart muuulte! Va lipseste pudoarea, domnule doctor!Sa nu intram in penibil! Si va rog sa nu mai faceti referiri la spusele mele. Profesia va da curajul acesta dracesc aproape.Sa gandim de zece ori cand vrem sa dam un raspuns, daca avem duhul jignirii aproapelui.Total necavaleresc!
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Last edited by Rodica50; 25.10.2010 at 20:30:42.
|