Citat:
În prealabil postat de iustin10
Orice religie ai fi, faptele bune sunt unele si aceleasi pentru toti oameni. Si aceste fapte bune sunt dezvaluite integral numai de Domnul Iisus Hristos, adevarul intrupat. Deci doar Iisus Hristos a stiut sa spuna care sunt faptele bune, si care e mecanismul producerii lor. Dar asta nu inseamna deloc ca doar cei ce cred in El fac aceste fapte. Sau ca El va aprecia numai faptele crestinilor.
Oricine isi arata desavarsirea in dragoste si in fapte emotionante izvorate din aceasta, va fi socotit fiu al lui Dumnezeu, caci va implini fara sa stie porunca iubirii. Si budistul si musulmanul si sectantul si ortodoxul.
|
Ti'am fagaduit ca voi cauta cuvantul pe care mi'am intemeiat parerea scrisa in ultima postare.
Sfantul Ioan Gura de Aur, in cartea "Omilii la Facere", spune:
Editura IBMBOR, Bucuresti, 2003
"De avem invataturi sanatoase, dar viata stricata, de nici un folos nu ne sunt invataturile; si iarasi,
daca avem viata curata, dar schiopatam in ce priveste invataturile, nici asa nu avem vreun castig. De aceea trebuie sa din amandoua partile sa intarim aceasta zidire duhovniceasca." (Omilii la Facere, omilia II, partea 5)
"Sa ne straduim sa punem in sufletele noastre invataturile cele sanatoase si o data cu asta sa ducem si viata curata, pentru ca si viata sa dea marturie de dogmele noastre, dar si dogmele sa ne arata viata vrednica de credinta. Nu avem nici un folos daca dogmele ne sunt drepte, dar viata stricata; si iarasi
nici nu putem castiga ceva de folos pentru mantuirea noastra daca avem viata curata, dar nu tinem seama de dogme. Se cuvine, dar, sa ne impodobim cu amandoua, si cu invataturile drepte si cu viata curata, daca vrem sa scapam de iad si sa dobandim Imparatia." (Omilii la Facere, omilia XIII, partea 4)
Niciodata nu voi spune ca "doar ortodocsii se mantuiesc", ci las in seama lui Dumnezeu judecata si masurarea fiecaruia. Insa, imi este greu a pune egalitate intre fapta cea buna a celui drept-credincios, motivat de Hristos, si cea a necrestinului, care o face motivat de altceva (motivatie personala sau sociala).
Citat:
În prealabil postat de ory
Eu cred si in fapta "buna" a budistului, paganului, etc., pentru ca eu cred in fapta buna a omului pentru om.
Fapta buna vine din cugetul bun si tot ceea ce este intr-un duh curat este, voit sau nevoit, de la Dumnezeu. Ai Lui Dumnezeu suntem indiferent de confesiune, restul ramane de vazut.
.
Oricum, imi amintesc pilda aceea cu fapta buna facuta din mila, de catre o prostituata care nu avea nici o credinta, insa avea mila fata de aproapele si astfel a reusit sa salveze pe cineva de la suicid.
Nu a facut-o pentru Dumnezeu, insa prin aceasta fapta buna Insusi Dumnezeu nu a lasat-o si a murit, in cele din urma, pocaita si fericita.
.
Nici o fapta buna nu este trecuta cu vederea, indiferent de confesiunea pe care o ai sau nu o ai, de culoarea pielii, de statut, de taramul pe care locuiesti. Fapta buna este unica, creeaza bucurie si salveaza clipa umui om, a unui suflet.
|
Dupa cum spuneam, nu m'am vazut niciodata in masura de a judeca pe necrestini.
Nu pot pune semn de egalitate intre o fapta facuta pentru Hristos si o alta facuta din simt civic, ori alt motiv social.
P.S. Domnul nu lasa pe nimeni, pana la sfarsit El cautand "oaia cea ratacita".
Desfranata a primit a se intoarce la viata cea curata din dragoste fata de Dumnezeu, apoi a vietuit crestineste (teorie + practica).