View Single Post
Vechi 06.11.2010, 16:05:35
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Ti'am fagaduit ca voi cauta cuvantul pe care mi'am intemeiat parerea scrisa in ultima postare.
"De avem invataturi sanatoase, dar viata stricata, de nici un folos nu ne sunt invataturile; si iarasi, daca avem viata curata, dar schiopatam in ce priveste invataturile, nici asa nu avem vreun castig. De aceea trebuie sa din amandoua partile sa intarim aceasta zidire duhovniceasca." (Omilii la Facere, omilia II, partea 5)
Pai insasi citatul acesta din sf Ioan Gura de Aur,lasa loc pentru 2 interpretari :
Una pt ortodoxi : ca nu putem face fapte bune fara a urma invatatura cea dreapta,caci de acolo ne tragem de fapt seva.
Dar e dat si reversul,pentru necredinciosi sau nepracticanti: "De avem invataturi sanatoase, dar viata stricata, de nici un folos nu ne sunt invataturile;"
Deci ortodoxia sau invatatura cea dreapta nu mantuieste ea in sine,ci doar roada pe care ea o produce in om : intai in inima,apoi in fapte.
Cine a daruit un singur pahar de apa celui care ii e sete ,care chiar avea nevoie de acel pahar,a implinit toata invatatura si este desavarsit in fata lui Dumnezeu.
Nu conteaza pe ce cale ajungi la gesturile frumoase catre aproapele ,daca acestea sunt cu adevarat din inima,reprezinta insusi legea lui Dumnezeu pe pamant : " sa iubesti pe aproapele tau,ca pe tine insuti "
Ortodoxia nu este o piatra de hotar intre credinciosi si necredinciosi .
Ci faptele noastre si inima noastra sunt adevarata piatra de hotar,si dupa acestea vom fi judecati.
Ortodoxia nu e o judecata ,ci un ajutor.
Reply With Quote