View Single Post
Vechi 06.11.2010, 22:01:08
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Un poet adevărat nu este un răsucitor de vorbe ci un profet, care revelează ceva necunoscut până atunci.

Poezia lui Păunescu poate fi impresionantă prin cantitate dar sub aspectul calității e doar un versificator banal. Omul era obsedat cu propria importanță și nu a creat o operă de valoare, nu se remarcă prin nimic. Nici o șlefuire extremă ca la Eminescu, nici un substrat filozofic ca la Blaga sau Barbu, nici o atmosferă ca la Bacovia sau un delir controlat ca la Stănescu.

Dacă cineva consideră că Păunescu a fost original prin ceva să spună prin ce. Să nu uităm că și Nicolae Guță a scos un număr impresionant de piese muzicale care sunt un surogat de artă pentru care și termenul de comercial e prea nobil. Deci cantitatea nu e un criteriu pentru valoarea unei opere.

Păunescu s-a remarcat prin mișcarea socială pe care a creat-o și mulți confundă aceasta cu valoarea lui de poet. Nu se are în vedere că este foarte posibil ca un om să aibă o operă vastă și să fie o persoană publică importantă dar opera lui să fie complet lipsită de valoare; există o gândire stereotipică și o confuzie asupra a ceea ce înseamnă valoare în artă.

Cât despre mântuirea lui Păunescu, eu cred că acest om va fi rușinat pentru trufia lui și nu va avea parte cu Sfinții.
Perfect de acord asupra judecatii artistice asupra poeziei sale.Dar in ultimii ani s-a mai slefuit,unele poezii sunt chiar bune.Totusi are un mare plus la latura sentimentala ,poate a inaugurat o noua directie,de care acum nu ne dam seama.Noi am fost obisnuiti cu versurile indelung lucrte,si ale lui ni se par prea simple ,dar puterea mesajului strabate dincolo de simplitatea lor.
Insa mult mai interesant este omul Paunescu,poetul care a trait fiecare clipa ca poet ,chiar daca toti criticii literari stiau foarte bine ca ,comparativ cu experienta literarar trecuta,poezia sa nu avea mare valoare .Doar timpul va spune adevarul.
Dar asa asumare a unui destin de poet nu am mai vazut de la Nichita Stanescu.A trait fiecare clipa in umbra muzei,a cautat mereu ,cu fiecare intamplare,sa lase ceva.
A stiut sa traiasca poezia in mijlocul maselor,a stiut sa daruiasca fericire multora.
A fost un apostol,al unui regat minuscul.
Daca acest om era al Bisericii,cred ca aducea la credinta jumatate din tara asta.

Dar despre mantuirea lui nu sunt deloc de acord cu dv.Nu l-am simtit nici eu un om prea bun,dar ce stim noi ce era in sufletul sau si ce simtea cu adevarat?Ce stim noi cati oameni a ajutat,sau pur si simplu le-a daruit un strop de fericire.Si mai ales ce stim noi judecatiile lui Dumnezeu. A plecat insotit de dragostea sincera a atator oameni.Macar o scurta rugaciune dc zice fiecare pt el ,si se face un cor imens in cer . Nu stiu daca se mantuieste,dar i-o doresc din tot sufletul.