Subiect: Lumea copiilor
View Single Post
Vechi 07.11.2010, 02:50:55
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Fani, daca eu nu citesc copilului meu povesti (decat cu inteles crestin, desigur), nu inseamna ca el nu este in stare sa inteleaga ce este de inteles.
Zilele trecute i-am citit o poveste (din Povesti Nedmuritoare) cu un cioban cinstit care a fost pacalit sa vanda din vacile regelui, dar apoi s-a dus la rege si i-a zis: am gresit o data, dar nu voi face a doua greseala mintind.. etc.
Copilul ma intreaba: este o poveste despre Dumnezeu? Ii raspund: tu ce crezi?
Si el mi-a explicat ca imparatul este Dumnezeu, iar ciobanul este omul pacatos caruia ii pare rau si cere iertare lui Dumnezeu, spunand singur ce pacate a facut.
Deci iata ca se poate si fara zane, broaste, ursitoare si printese.
Povestile acelea cu zmeu si Fat frumos si Ileana Cosanzeana cu printi si printese etc sunt povesti cavaleresti si nu e indicat sa le citesti copilului.

Pe mine ma enervau foarte tare povestile alea cu Fat frumos,fat frumos din lacrima,praslea cel voinic ,ileana cosanzeana si alte de astea(oricum nu imi citea tata povesti ca nu as fi suportat).

Da uite poate sa ii fie citite sau sa citeasca povesti despre natura a lui Sadoveanu de exemplu.
Eu cand eram mic am citit si povesti scrise de Mark Twain aceea cu Hucklebery Fin (aventurile lui Tom Sawyer) foarte mult mi-a placut.
(parca initial mi-a fost citita cartea respectiva,bunicu imi citea din carte.
Dupa ce am invatat sa o citesc am citit-o singur,tare frumoasa carte).
Sau "Chemarea strabunilor" (de Jack London) povestea aceea cu cainii iar mi s-a parut tare frumoasa.
Mai sunt nu stiu cate povesti de copii si nu are rost sa iti chinui copilul sa ii citesti numai povesti cu Dumnezeu,daca copilul nu e atras de asta.
Daca vrei sa faci tu nevointa faci tu nu iti fortezi copilul.