Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.11.2010, 20:46:06
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Smile

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Sigur!
Ce vroiam eu sa zic este ca nu ajunge doar samanta, trebuie si pamantul sa fie bogat.
Uite , ies din subiect , cat de cat , si-ti reamintesc ca tarisoara noastra a avut drept dar , un pamant (relief -tot ) extrm de bogat . Ce am facut cu acest dar ? Ce am "semanat " aia am cules ! Sper ca intelegi unde bat !
Vechi 06.11.2010, 20:53:58
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
De unde stii, de altfel, ca aceasta lipsa nu i-a facut mintea arida si pentru credinta?
Multi oameni nu inteleg si nu apreciaza Biblia, nu vad stralucirea de adevar care emana din ea, si pentru ca nu au citit povesti si nu au citit literatura, ci numai ziare sau atrticole (fie ele stiintifice)
Nu stiu daca este asa cum spui.
Majoritatea omenilor citesc literatura, dar putini sunt credinciosi.
Cititorii cauta divertismentul (sau emotia artistica) in literatura, nu adevarul.. Si atunci cum sa gasesti ce nu cauti?
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 20:55:49
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Macar daca ar fi asa.... Dar majoritatea oamenilor citesc Click.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:01:06
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit

Citat:
Nu stiu daca este asa cum spui.
Cititorii cauta divertismentul (sau emotia artistica) in literatura, nu adevarul.. Si atunci cum sa gasesti ce nu cauti?
Totusi, lectura ( sub indrumare) sensibilizeaza, invita la trairi , ne hraneste sufletul :basmul, poezia, romanul politist, cel de dragoste,romanul istoric...si selectivi fiind, ajungem in anumite etape ale vietii sa acceptam doar un anumit fel de lectura, deci si cea care ne duce spre Dumnezeu. E buna lectura, dar si excesele dauneaza uneori.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:01:16
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
Eu cred ca daca refuzi prea mult ispitele de acest gen, risti sa le traiesti altfel.
Facandu-ne partasi prin literatura unor stari chiar patimase, eu cred ca putem practica un fel de catarsis (curatire).

Iar un copil crescut fara povesti traieste amputat de o parte din istoria umanitatii. Fara arhetipurile cuprinse in toate aceste povesti.
Acest copil nu mai intelege nici parabolele evangheliei asa cum le intelegeam primii lor auditori.
Vad asta la unii din elevii mei, care au pierdut cultura populara fara sa o dobandeasca pe cea de la scoala (termina scoala fara sa stie sa citeasca corect uneori), se hranesc din subultura moderna, si pur si simplu nu inteleg ce-i aia o parabola. Sensul simbolului, a metaforei, a imaginii, le sunt complect straine.

Eu cred ca mintea omului trebuie sa fie un pamant bogat - numai astfel ea va putea fi fecundata de samanta invataturii lui Hristos.

Fani, daca eu nu citesc copilului meu povesti (decat cu inteles crestin, desigur), nu inseamna ca el nu este in stare sa inteleaga ce este de inteles.
Zilele trecute i-am citit o poveste (din Povesti Nedmuritoare) cu un cioban cinstit care a fost pacalit sa vanda din vacile regelui, dar apoi s-a dus la rege si i-a zis: am gresit o data, dar nu voi face a doua greseala mintind.. etc.
Copilul ma intreaba: este o poveste despre Dumnezeu? Ii raspund: tu ce crezi?
Si el mi-a explicat ca imparatul este Dumnezeu, iar ciobanul este omul pacatos caruia ii pare rau si cere iertare lui Dumnezeu, spunand singur ce pacate a facut.
Deci iata ca se poate si fara zane, broaste, ursitoare si printese.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:04:48
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit

Citat:
Fani, daca eu nu citesc copilului meu povesti (decat cu inteles crestin, desigur), nu inseamna ca el nu este in stare sa inteleaga ce este de inteles.
Zilele trecute i-am citit o poveste (din Povesti Nedmuritoare) cu un cioban cinstit care a fost pacalit sa vanda din vacile regelui, dar apoi s-a dus la rege si i-a zis: am gresit o data, dar nu voi face a doua greseala mintind.. etc.
Si el mi-a explicat ca imparatul este Dumnezeu, iar ciobanul este omul pacatos caruia ii pare rau si cere iertare lui Dumnezeu, spunand singur ce pacate a facut.
Orice lectura obliga la intelesuri- exista un mesaj moral educativ in orice lectura specifica particularitatilor de varsta.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 21:13:21
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Uite , ies din subiect , cat de cat , si-ti reamintesc ca tarisoara noastra a avut drept dar , un pamant (relief -tot ) extrm de bogat . Ce am facut cu acest dar ? Ce am "semanat " aia am cules ! Sper ca intelegi unde bat !
Pamantul "extrem de bogat" sunt oamenii, in care Dumnezeu pune samanta si aceasta da roada...
Credinta, din pacate, fuge de cei prea invatati, caci acestia sunt de obicei mandri de mintea lor mai mult sau mai putin stralucitoare, neacceptand faptul ca de fapt Dumnezeu le-a dat-o. Pe unii ii mai intoarce o boala din calea lor ratacita, dar pe altii nici macar boala, din pacate.

Oare nu credeti ca Dumnezeu va da tot ce ii trebuie unui om credincios si smerit? Ii da, si ii mai deschide si drumurile, ca sa ajunga unde ii e locul. Un exemplu: Pr. Teofil Paraian.

In ceea ce o priveste pe mama crestina, care isi invata fiii sa deosebeasca binele de rau, jos palaria!
Reply With Quote
Vechi 06.11.2010, 22:17:17
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Credinta, din pacate, fuge de cei prea invatati, caci acestia sunt de obicei mandri
Corect , foarte corect , se observa lesne chiar si aici !
Vechi 06.11.2010, 22:44:41
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Foarte bine, este copil destept.
Insa nu ma refeream doar la invataturile morale. Ma refeream la arhetipuri si simboluri, cuprinse in povesti. Fara simboluri, regilia nu poate sa-si faca drum spre sufletul nostru. Cultura moderna este si asa ucigatoare a simbolului in sens profund. Daca ne taiem si radacinile.. o sa ajungem rau.
Vezi ca este un pericol in a-i citi copilulmui numai povestiri moraliste.
Povestile cu zane, broaste, ursitoare si printese fac referinta la un alt nivel al constiintei noastre. Nu la cel unde se afla principiile morale.
Vechi 06.11.2010, 22:46:47
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Credinta, din pacate, fuge de cei prea invatati,
Este totusi o generalizare cam mare, nu uita ca sunt sfinti foarte invatati, ca sf. Vasile cel Mare, sf. Grigore de Nazianz etc.
De altfel si parintele Teofin Paraianu de care spui avea o cultura foarte bogata, se vede si din cum vorbea.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Din lumea animalelor! UNNOOM Teologie si Stiinta 19 17.07.2014 23:07:04
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) mirela1990 Umanitare 0 11.12.2010 23:27:05
Lumea 100% ortodoxa coralina Generalitati 103 10.10.2010 20:42:28
LUMEA ANIMALELOR Catalina Generalitati 5 06.06.2007 15:46:44