![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Uite , ies din subiect , cat de cat , si-ti reamintesc ca tarisoara noastra a avut drept dar , un pamant (relief -tot ) extrm de bogat . Ce am facut cu acest dar ? Ce am "semanat " aia am cules ! Sper ca intelegi unde bat !
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Majoritatea omenilor citesc literatura, dar putini sunt credinciosi. Cititorii cauta divertismentul (sau emotia artistica) in literatura, nu adevarul.. Si atunci cum sa gasesti ce nu cauti? |
|
|||
|
|||
![]()
Macar daca ar fi asa.... Dar majoritatea oamenilor citesc Click.
|
|
||||
|
||||
![]()
Totusi, lectura ( sub indrumare) sensibilizeaza, invita la trairi , ne hraneste sufletul :basmul, poezia, romanul politist, cel de dragoste,romanul istoric...si selectivi fiind, ajungem in anumite etape ale vietii sa acceptam doar un anumit fel de lectura, deci si cea care ne duce spre Dumnezeu. E buna lectura, dar si excesele dauneaza uneori.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Fani, daca eu nu citesc copilului meu povesti (decat cu inteles crestin, desigur), nu inseamna ca el nu este in stare sa inteleaga ce este de inteles. Zilele trecute i-am citit o poveste (din Povesti Nedmuritoare) cu un cioban cinstit care a fost pacalit sa vanda din vacile regelui, dar apoi s-a dus la rege si i-a zis: am gresit o data, dar nu voi face a doua greseala mintind.. etc. Copilul ma intreaba: este o poveste despre Dumnezeu? Ii raspund: tu ce crezi? Si el mi-a explicat ca imparatul este Dumnezeu, iar ciobanul este omul pacatos caruia ii pare rau si cere iertare lui Dumnezeu, spunand singur ce pacate a facut. Deci iata ca se poate si fara zane, broaste, ursitoare si printese. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Credinta, din pacate, fuge de cei prea invatati, caci acestia sunt de obicei mandri de mintea lor mai mult sau mai putin stralucitoare, neacceptand faptul ca de fapt Dumnezeu le-a dat-o. Pe unii ii mai intoarce o boala din calea lor ratacita, dar pe altii nici macar boala, din pacate. Oare nu credeti ca Dumnezeu va da tot ce ii trebuie unui om credincios si smerit? Ii da, si ii mai deschide si drumurile, ca sa ajunga unde ii e locul. Un exemplu: Pr. Teofil Paraian. In ceea ce o priveste pe mama crestina, care isi invata fiii sa deosebeasca binele de rau, jos palaria! |
|
||||
|
||||
![]()
Corect , foarte corect , se observa lesne chiar si aici !
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Insa nu ma refeream doar la invataturile morale. Ma refeream la arhetipuri si simboluri, cuprinse in povesti. Fara simboluri, regilia nu poate sa-si faca drum spre sufletul nostru. Cultura moderna este si asa ucigatoare a simbolului in sens profund. Daca ne taiem si radacinile.. o sa ajungem rau. Vezi ca este un pericol in a-i citi copilulmui numai povestiri moraliste. Povestile cu zane, broaste, ursitoare si printese fac referinta la un alt nivel al constiintei noastre. Nu la cel unde se afla principiile morale.
|
|||
|
|||
![]()
Este totusi o generalizare cam mare, nu uita ca sunt sfinti foarte invatati, ca sf. Vasile cel Mare, sf. Grigore de Nazianz etc.
De altfel si parintele Teofin Paraianu de care spui avea o cultura foarte bogata, se vede si din cum vorbea.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Din lumea animalelor! | UNNOOM | Teologie si Stiinta | 19 | 17.07.2014 23:07:04 |
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) | mirela1990 | Umanitare | 0 | 11.12.2010 23:27:05 |
Lumea 100% ortodoxa | coralina | Generalitati | 103 | 10.10.2010 20:42:28 |
LUMEA ANIMALELOR | Catalina | Generalitati | 5 | 06.06.2007 15:46:44 |
|