Citat:
În prealabil postat de Traditie1
Vă dau un sfat, cultivați-vă...
|
Astept sa vina primavara... Acum in prag de iarna e inutil!...
Pentru mine politica e la fel de idioata, indiferent de culoare. Am dezaprobat vechiul sistem, iar de cel actual mi-e lehamite. Ca sa fac din Paunescu un idol... ar insemna sa ma dezic de ortodoxie. Eu l-am apreciat ca om de litere. Nu neg ca a avut nebuniile lui, dar cine nu le are? Chiar ca si om politic, va las sa-l judecati dupa averile pe care le-a facut ca urmare a functiilor avute? A fost un patimas al tuturor romanilor, un sentimental care gandea in versuri. Mie imi place poezia si poate e si firesc sa rezonez intr-o mai mare masura, dar daca ar fi scris genul Charles Baudelaire cred ca alta impresie mi-ar fi facut.
In ciuda acuzelor ca nu ar fi spus lucrurilor pe nume, este penibil. Chiar pe acest thread are poezii publicate prin 80 in care-i face prosti pe cei din partidul comunist. Dar sunt convins ca aici vorbeste cineva care nu a trait in acele vremuri cand iti era teama sa discuti politica si cu propriul frate...
Da, a avut o tinerete controversata. Bun, si? Daca privesc in urma, ce faceam eu cu viata mea la 30 de ani, imi vine sa-mi trag palme. Cumva suntem in fata vreunei constiinte imaculate, caruia sa nu i se poata reprosa nimic in trecutul lui? A trait in timpul lui in conditiile date si a facut ce a considerat el mai corect, acceptand anumite compromisuri. Dar in materie de compromisuri, va recomand sa cautati in Biserica Ortodoxa a acelor vremuri... Nu-l numesc nici sfant nici idol, ci un roman de-al nostru despre care, daca Dumnezeu va mai ingadui vreme, generatiile ce vin, il vor avea subiect de examen la bac sau facultate. Nu e nici neamt, nici francez, nici rus... E roman si e al nostru si cu bune si cu rele. Daca sunt mandru ca a existat un Eminescu, (de care ne-am batut joc pana a si crapat) un Brancusi (pe care l-am umilit in ultimul hal), un Antonescu (pe care l-am impuscat), un Nicolaie Iorga (impuscat ca pe un caine), un Arsenie Boca (rupt in bataie, de unde i s-a tras si moartea) de ce m-as mira cand intalnesc adevaratele cozi de topor, ce-i drept frumos prelucrate cu motive artizanale? Asa-i de la inceputuri... Conflictul dintre Cain si Abel... Hristos rastignit pe cruce de preotii propriului neam, orbiti de prea multa rutina... Nimic nou sub soare...
Da, eu gasesc ca Adrian Paunescu merita un loc in pomelnicul meu, alaturi de cei dragi, iar asta nu pentru politica pe care-a dus-o, ci pentru metaforele geniale cand vorbea de neam, de parinti, de copii de tara... Restul e prostie si rautate, chiar daca nu se recunoaste si se face apel la... noblete (rahat cu perje!!) si la inteligenta nationala...