Subiect: filioque
View Single Post
Vechi 11.11.2010, 13:00:46
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Implicit Cum se calcă în picioare dogmele dumnezeiești pentru scopuri omenești

La pagina http://www.dailymotion.com/video/xyo...h-final_people există un interviu al fostului patriarh Teoctist, pe la sfărșitul căruia putem vedea o mostră de cum se calcă dogmele dumnezeiești pentru scopuri omenești. Este vorba despre Filioque. Fostul patriarh BOR Tectist pretinde că la nu știu ce adunare de prin anii 1980 anumite comisii ale ortodocșilor (nu știu dacă doar români sau și alții) și ale latinilor, după "aprofundate și extrem de serioase" consultări teologice la "cel mai înalt" nivel, ar fi căzut de acord, spune fostul patriarh Teoctist, că "Filioque și așa (adică și ortodoxește) și așa (adică și latinește) ar conține același adevăr". Ori această opinie este mai mult decât eronată, ca să nu spun mai mult !! După cum mărturisește întreaga Tradiție Ortodoxă, Filioque nu reprezintă un adevăr dogmatic al Bisericii, ba mai mult după cum am mai arătat, după enciclica patriarhilor ortodocși de la 1848, Filioque este considerat erezie de către Biserica Ortodoxă !! Păreri foarte autorizate ale Teologiei Creștine Ortodoxe de-a lungul timpului, printre care sfântul Grigorie Palama, au susținut mereu că dogma latină Filioque nu este un adevăr dogmatic, ci reprezintă o erezie. Chiar și recent patriarhul Daniel a expus adevărata dogmă ortodoxă referitoare la purcederea Duhului Sfânt, evident diferită în mod esențial de "dogma" latinilor. Prin urmare, ceea ce se constată este că dogmele referitoare la purcederea Duhului Sfânt, dogma Bisericii Ortodoxe și "dogma" latinilor, sunt în realitate și de fapt în excludere reciprocă; ba mai mult din punctul de vedere al Bisericii Creștine Ortodoxe "dogma" latină Filioque reprezintă o erezie. Astfel putem să ne dăm seama într-un mod mai mult decât evident că părerea fostului patriarh Teoctist, la care cică ar fi ajuns nu știu ce comisii mixte de dialog, și anume că dogmele referitoare la purcederea Duhului Sfânt, ale creștinilor ortodocși și ale latinilor, ar conține același adevăr este de fapt o părere care nu are nici o susținere din punct de vedere creștin. Prin urmare putem să ne întrebăm în mod absolut legitim, care este adevărata rațiune pentru susținerea unor asemenea păreri contrare dogmelor Bisericii Creștine Ortodoxe și contrare Dogmlor Adevărului ?? Și răspunsul nu poate fi foarte greu de găsit având în vedere că cealaltă parte a interviului ne vorbește numai despre "unitatea europeană", unitatea "bisericilor", unitatea "creștinilor", etc.
Reply With Quote