Subiect: filioque
View Single Post
Vechi 26.11.2010, 12:39:39
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Un alt Sfânt Părinte care desfide în mod indirect pretinsul argument al Latinilor pentru Filioque, care ar rezida în versetul scripturistic de la Ioan 16:15 „Toate câte are Tatăl ale Mele sunt; de aceea am zis că din al Meu ia și vă vestește vouă.” și în versetul de la Ioan 17:10 „Și toate ale Mele sunt ale Tale, și ale Tale sunt ale Mele și M-am preaslăvit întru ei.” este Sfântul Chiril al Alexandriei prin comentariile pe care le face acestor versete în Comentariul la Evanghelia Sfântului Ioan.

Citat:
CAPITOLUL 2 - DUHUL SFÂNT ESTE PRIN FIRE ÎN FIUL ȘI ÎN FIINȚA LUI, CA ȘI ÎN FIINȚA TATĂLUI

„Toate câte le are Tatăl ale Mele sunt; de aceea am zis că din al Meu ia și vă vestește vouă” (In 16, 15)

Fiul ni S-a arătat și în acestea ca pecete reală și exactă a ipostasului Tatălui și ne dă să înțelegem prin cele spuse că, fiind rod al ființei Tatălui, le are pe toate ale ei după fire, și acelea sunt în mod cuvenit ale Lui. Căci, nefind nimic care taie, desparte sau înstrăinează pe Fiul de Tatăl, în nici o privință, Tatăl e asemenea și egal cu Fiul, afară numai de faptul că este Tată, ființa luminând în Amândoi în același mod. De aceea cum n-ar fi toate comune, mai bine-zis aceleași, în Amândoi, în așa fel că în Fiul sunt cele ale Tatălui, iar în Născătorul, cele ale Născutului? De aceea pe temeiul unei înțelegeri desăvârșite, precum socotesc, a spus cuvintele despre Ei. Căci n-a spus că „toate câte le are Tatăl, le am și Eu,” ca să nu se înțeleagă că ar purta aceleași trăsături cu modelul în mod exterior, ca noi, care am fost făcuți după chipul lui Dumnezeu, ci zice: „Sunt ale Mele,” arătând unirea extremă pe care o are cu Născătorul și deoființimea arătată în însușirile neschimbate ce se află în Amândoi. Aceasta o poți vedea foarte clar și în alte cuvinte spuse către Tatăl: „Toate ale Mele sunt ale Tale, și ale Tale, ale Mele.” Cum nu le-ar avea pe toate aceleași prin fire Cei între care nu este nici o deosebire și Care au în toate egalitate și asemănare?

Deci Dumnezeu-Tatăl are în Sine pe Duhul Său, adică pe cel Sfânt, prin Care Se sălășluiește în Sfinți și le descoperă tainele, nefolosindu-L pentru aceasta în chip de slujitor (să nu socotești aceasta!), ci Duhul existând în Tatăl ființial și provenind din Tatăl, fără să se producă vreo diviziune sau distanțare, ci declarând ca proprii cele în care și din care este. Căci Dumnezeu nu vorbește altfel făpturii decât prin Fiul în Duhul, căci Duhul este propriu și Unuia-Născutului, fiindcă este de o ființă cu Tatăl. Deoarece arată că este al lui Dumnezeu-Tatăl, Fiul Se descoperă în Duhul celor vrednici și lucrează prin Duhul cele ce le voiește. Dar aceasta îmi aparține și Mie prin fire. Din acest motiv am spus că „dintr-al Meu ia și vă vestește vouă.” Dar să nu se tulbure nimeni când aude în acestea cuvântul „ia,” ci să se gândească mai ales la aceea: (Duhul) lucrează drept, pentru că toate le spune despre Dumnezeu în felul nostru, dar nu trebuie înțelese astfel, ci mai presus de noi. Spunem că Duhul ia de la Tatăl și de la Fiul cele ale Lor nu ca și cum nu ar avea cunoștința și puterea aflate în Ei, ci le are de abia atunci când se cugeta că le ia. Căci totdeauna Duhul este înțelept și puternic, sau este Înțelepciunea și Puterea de Sine nu prin împărtășire de la cineva, ci prin fire. Căci, precum ar putea spune cineva că buna mireasmă a aromatelor care ne vine de la simțuri este alta decât cele din care vine, dar nu e alta prin faptul că se răspândește din ele și este în ele, așa să cugeți despre Dumnezeu și despre Duhul Sfânt. Căci Duhul este ca o mireasmă vie și lucrătoare a ființei Lui, aducând făpturii cele de la Dumnezeu și insuflând prin ea împărtășirea de ființa cea mai presus de toate. Căci dacă buna mireasmă a aromatelor își întipărește tăria în veșminte și preface cele în care vine, într-un fel conform ei, cum nu ar putea Duhul Sfânt, o dată ce este din Dumnezeu prin fire, să facă părtași de firea dumnezeiască pe cei în care vine? Fiind deci Fiul rod și pecete ale Ipostasului Celui ce L-a născut, aduce toate ale Lui prin fire. De aceea zice: „Toate câte le are Tatăl ale Mele sunt. De aceea am zis că din al Meu ia și vă vestește vouă.” El vorbește despre Duhul, Care iese prin El și este în El, prin Care Se sălășluiește El însuși în Sfinți. Căci Duhul Lui nu este altfel decât El, deși există în mod propriu. Căci Duhul este Duh, și nu Fiu.
Prin urmare după cum se vede și din comentariul sfântului Chiril cele despre care Fiul spune că toate câte le are Tatăl sunt ale Lui privesc firea dumnezeiască a Amândurora și nu privesc trăsăturile particulare, distinctive ale ipostaselor în parte, trăsături pe care sfântul Vasile le numește ca netransmisibile și proprii fiecărui ipostas în parte.

Comentariul sfântului Chiril la Ioan 17:10

Citat:
Ceea ce se spune că e supus Tatălui se află și sub stăpânirea Fiului. De aceea zice: „Și toate ale Mele sunt ale Tale, și ale Tale sunt ale Mele.” Căci unde strălucește și se arată identitatea firii, acolo e și slava neschimbată a demnității ei, nedând ceva din ea în mod împărțit, ci răspândind în mod egal una și aceeași slavă. Moștenitorul ființial al măririlor Tatălui arată că are toate cele ale Născătorului, dar arată și pe Născătorul că are toate ale Lui, pentru că Fiecare se arată prin fire în Celălalt. Fiul strălucește în Tatăl, și Tatăl, în Fiul. Așa ne-au mărturisit de Dumnezeu insuflatele Scripturi. Deci, dacă una din măririle Tatălui este să aibă stăpânirea peste toți, aceasta aparține și Fiului, căci El este pecetea ființei Tatălui, nesuportând nici o schimbare și deosebire în ceva.
Prin urmare se vede și în comentariul la acest verset că cele despre care vorbește Hristos sunt cele care privesc identitatea firii și prin urmare nu se referă la trăsăturile particulare și distinctive ale fiecărui ipostas dumnezeisc în parte.
Reply With Quote