View Single Post
Vechi 01.12.2010, 14:25:47
Penticostalul Penticostalul is offline
Banned

Data înregistrării: 17.11.2010
Implicit

Subscriu la mesajul de sus. As vrea doar sa iti mai impartasesc cateva ganduri legate de iertare.
Citat:
În prealabil postat de Mihaela09 Vezi mesajul
...eu,m-am gandit dar, unde-i atunci iertarea?
Iertarea neconditionata
Exista cazuri In Biblie in care iertarea sa fie data fara ca raufacatorul sa isi dea seama ca a gresit si fara sa se pocaiasca: „Tata iarta-i ca nu stiu ce fac!” rostit de Iisus Hristos pe cruce si „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!” rostit de martirul Stefan inainte de moarte.
Noi putem sa-i iertam pe cei ce ne gresesc noua chiar fara ca acestia sa-si ceara iertare. Dar aceasta este doar o față a monedei

Iertarea conditionata
Conform invataturii Mantuitorului, iertarea este acordata unui raufacator care isi da seama ca a gresit si isi regreta faptele.
In Matei 18 incepand de la versetul 15 ni se spune cum sa procedam cand cineva ne greseste. (citeste, te rog, pasajul)
1. Mustra-l in particular. Daca isi regreta fapta, conflictul se stinge.
2. Ia initiativă impreuna cu altii. Daca isi regreta fapta procesul se incheie aici.

Apostolul Petru intreaba: de cate ori sa iert? Iisus îi spune si îi da apoi o pilda. Daca o vei citi, acolo vei vedea ca cel care a gresit, inainte de a fi iertat, isi recunoaste greseala.

Cum ne iarta Dumnezeu?
Dumnezeu prin jertfa lui Hristos a iertat intreaga omenire.
Cine intra insa in posesia iertarii. Cei care se spovedesc, nu?
Acorda Dumnezeu iertatea Lui unor ticalosi care, in mod intentionat, staruiesc in a comite blestemății?
Nu, Dumnezeu îi iarta pe păcătoșii care se pocăiesc.

Hai să trecem acum la fratele tău.
Lui nu i se poate permite sa continue sa o ameninte, sa o loveasca si sa o jigneasca pe mama voastra pe motivul: „ - haideti sa-l iertam ca noi suntem crestini!”.
Dimpotriva, asa cum am mai citat, Dumnezeu ne porunceste sa avem grija de cei din familia noastra. Adica sa-i protejam, sa le acordam suport...etc.
Daca nu o facem, versetul spune ca, de fapt, ne-am lepadat de credinta.

In concluzie:
- iertarea este daruita in mod conditionat, NU neconditionat. Iertarea este daruita celui care se pocaieste. Aceasta este regula generala.
- daca cineva iti greseste tie, in mod personal, desigur ca il poti ierta neconditionat. Fie ca-si cere iertare fie ca nu.

P.S. Problema iertarii este una complexa, nu poate fi tratata intr-o postare. Am incercat doar sa va spun ca nu vad nicio problema in a-mi apara părintele folosind orice metoda legala. Inclusiv apelarea la biserica, politie sau avocat.
Reply With Quote