Citat:
În prealabil postat de anna21
Uite ce afirma un ortodox practicant, sper sa nu fie ofensat, scuze (mi-a sarit in ochi zilele trecute):
"La actualul stadiu de dezvoltare spirituala a umanitatii , ortodoxia este cea mai adevarata religie, crestinismul este cea mai adevarata credinta.
Peste 1000 ani cine stie?
dar peste 700.000 ani?
Daca o mai fi umanitatea pana atunci.
Trebuie sa tinem cont de faptul ca, odata cu trecerea anilor umanitatea se schimba si ea spiritual, evolueaza, si nu se va opri pana cand va veni sfarsitul lumii."
Aceasta este mentalitatea New Age: ca exista o evolutie spirituala a omului/omenirii bla, bla.
|
Replica:
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Niste lamuriri:
in pestera Petralona din nordul Greciei s-a desoperit craniul unui om, care a fost datat ca vechime acum 700.000 ani. Acest om care a trait acum 700.000 ani cu siguranta nu era ortodox. Pentru ca spiritualitatea umanitatii de acum 700.000 era alta. Erau la inceputul evolutiei sale ca spiritualitate umana.
De cand exista omenirea pe pamant, creata de bunul Dumnezeu, ea s-a dezvoltat treptat nu numai mental (epoca pietrei, a fierului, etc. descoperiri...) ci si spiritual (civilizatia egipteana cu Cartea mortilor de pilda, civilizatia greciei antice, ...) in functie de cpacitatea lor de intelegere la momentul respectiv, de informatiile pe care le aveau atunci.
Vorbesc pe termen lung, de mii de ani nu pe termen scurt de 100 ani.
Nu stim cand vine sfarsitul lumii. Poate omenirea sa mai existe 1000 ani sau 700.000 ani. cine stie cand va fi sfarsitul lumii? In toata aceasta perioada care va trece, omenirea va avea spirtualitatea sa si se va dezvolta. Acum 100 ani cati stiau citii si cati tineau in mana un volum din Filocalia? Peste 100 ani poate se va preda la scoala crestinismul ca materie obligatorie pana la nivel de liceu si la orice profil. Cine stie?
Eu progresez spiritual zi de zi. Citesc, invat , si cred ca nu imi ajunge viata asta sa citesc tot despre credinta.
Toti crestinii adevarati progreseaza in credinta, nu stagneaza.
In citatul meu ma refeream la progresul in credinta. Spuneam de spiritualitate, un termen general in ceea ce priveste credinta si evolutia sufletului spre intelegerea credintei adevarate.
In vremurile noastre: asta inseamna de 2000 ani incoace ortodoxia este cea mai adevarata si completa religie. Cum se va dezvolta perceperea omenirii a ortodoxiei in urmatoarele 2000 ani sau mai mult, (aici cine stie, spuneam clar daca o mai fi omenirea pana atunci, pana la sfarsitul lumii) asta nu putem stii. dar speram ca va evolua in bine, adica, speram ca oamenii vor fi constienti de puterea lui Dumnezeu in numar cat mai mare, si cum spunea Parintele Cleopa , daca Dumnezeu va ingadui trezirea omenirii la adevarata credinta ortodoxa aceasta va avea loc si va insemna adevaratul ecumenism, unirea in ortodoxie.
Cuvintele mele din citatul dat de tine anna21 se pare ca pot fi intelese diferit in functie de capacitatea fiecaruia de intelegere.
Nu cred in curentul new Age pentru ca pentru mine exista Dumnezeu, a existat si acum 700.000 ani chiar daca omul de atunci nu era constient de existenta lui, si va exista si peste 700.000 ani daca nu vine sfarsitul lumii pana atunci.
|
Stiu ca esti crestina, de aceea nici nu am dat nume.. de fapt m-a interesat doar citatul respectiv pentru ca exprima f bine credinta new age in progresul spiritual.
Sunt multi useri new age, daca acest citat ar fi venit de la unul dintre ei, nu m-as fi mirat.
Referitor la comentariul tau.. eu gandesc foarte diferit.
1. Eu nu ma avant cu mintea la 700 mii ani in urma, prefer sa nu merg mai mult de cam 7500 ani in urma. Daca stiinta este aproximativa (desi ea afirma ca este destul de exacta, prefer sa cred invatatura bisericii despre crearea lumii si varsta pamantului).
2. Evident ca cel care a trait inainte de Hristos nu este crestin.
Dar oare chiar asa este? Cand am citit prima data Psalmii lui David nu puteam sa trec cu vederea referirile la Hristos. Foarte multe exista. Ca si cum as citi texte crestine.
Dar dreptul Avraam, oare stia ca va veni Hristos?
("Avraam, părintele vostru, a fost bucuros să vadă ziua Mea și a văzut-o și s-a bucurat."Ioan 8:56)
Dar oare Noe? Cand batea toaca in jurul corabiei, intelegea oare semnificatia pentru mai tarziu a actiunilor lui?
Eu vad ca istoria pre-crestina si crestina a umanitatii este destul de unitara si banuiesc ca multor drepti le-a dat Dumnezeu sa vada si sa inteleaga cele ce vor veni.
"Și întorcându-Se către ucenici, de o parte a zis: Fericiți sunt ochii care văd cele ce vedeți voi!
Căci zic vouă: Mulți prooroci și regi au voit să vadă ceea ce vedeți voi, dar n-au văzut, și să audă ceea ce auziți, dar n-au auzit." (Luca 10:23-24, dar si in Matei cap. 13)
In concluzie, poate ca multi nu vor fi de acord cu mine, dar eu inclin sa cred ca au existat "crestini" (-in
sens foarte larg, desigur) de la inceputul lumii, desi NU li s-a descoperit in totalitate ce va urma, detaliile doar Dumnezeu le stie.
3. Daca mai este necesar, dupa tot ce am spus deja, nu cred ca omul a fost mai "simplut" spiritual atunci cand traia in pesteri.
Nu cred intr-o evolutie spirituala.
Dimpotriva, nu mai retin unde am citit, dar cred mai degraba ca omul este intr-o continua cadere de la Adam incoace, cadere care se va sfarsi in vremea apocalipsei. (doar daca nu se va intoarce cu pocainta la Dumnezeu, desigur).
(Am citit opinii cum ca in urma razboaielor mondiale s-a ridicat din Harul existent pe pamant, astfel incat oamenii sunt astazi in mod real mai morti sufleteste decat inainte, mai greu reusesc sa iubeasca aproapele, mai greu se pot pocai etc... nu stiu daca asa este, opiniile apartin celor care au prins si perioada dinainte de razboaie.)