Citat:
În prealabil postat de catalin2
Si ce vina am eu ca discutia preferata de tine e monologul in care nu te contrazice nimeni? Ca spuneai ceva de logica, tu te astepti ca noi sa fim de acord cu ceea ce spui si te miri cand cineva chiar te contrazice.
|
Sa stii ca ma mir, pentru ca iti trebuie tupeu cu carul si curaj de sinucigas sa contrazici/negi/stergi 400 de ani din Sfinta Traditie!
Citat:
Poate nu stii, dar multi ortodocsi spun acelasi lucru, dar asta nu inseamna ca sunt stilisti. De asemnea, sunt sigur ca multi rusi sau sarbi sunt impotriva schimbarii calendarului, dar sunt in BO, nu s-au despartit.
|
Eu stiu ca multi condamna schimbarea calendarului si ecumenismul, dar nu vad in fapta lor nimic de apreciat, ci numai fatarnicie pentru ca ii condamna pe ecumenisti ca incalca Sfintele Canoane incalcindu-le si ei insasi prin faptul ca se roaga cu ei, pomenesc episcopi eretici (ecumenisti) la slujba si se cuminica cu ei. Toate acestea sint lucruri grave care duc la pierderea mintuirii. De aceea Sfintii Parinti sint categorici cind cer separarea de episcopii care marturisesc erezii cu capul descoperit.
Citat:
Iar Sfantul Ioan cand a ajuns in America? Dupa ce scrii, abia dupa moartea sfantului Rocor a confirmat ierarhia stilista. Dra s-au aflat in comuniune cu Sarbii si Ierusalimul. Din ce am citit abia prin anii '70 Ierusalimul a rupt comuniunea, datorita actiunilor ROCOR in favoarea stilistilor. Asa ca e ceva mai complicat cu ROCOR-ul. Dar in Grecia Bulgaria si Romania erau clar stilisti. De ce nu exista exemple de acolo?
Despre Sfantul Filaret nu stiu nimic, nu am vazut nici moastele.
|
Sf. Ioan a ajuns in America in 1962, dar asta nu are nici un fel de relevanta pentru ca el a fost in ROCOR chiar de la inceput. A fost calugarit in 1926 de catre Ips Antonie Krapovitschi, Intii Stator al ROCOR.
Si nimic nu este neclar in legatura cu pozitia din totdeauna "stilista" a ROCORului. Din moment ce sinoadele grecesti, care au afirmat chiar din 1935 ca Stilul Nou (al ecumenismului si serghianismului) este lipsit de prezenta Harului, au apelat la ROCOR sa le confirme/refaca ierarhia, inseamna ca au recunoscut ROCORul cu Har, ca Biserica Ortodoxa.
Exista sfinti si la stilistii romani si greci (si recunoscuti cred ca de toate sinoadele asa zis stiliste). Mai bine te-ai uita in propria ograda pentru ca voi nu aveti sfinti dupa 1924 (cu o singura exceptie, Sf. Ioan Iacob Hozevitul, sfintul nostru, pe care l-ati canonizat si voi, in mod abuziv, falsificindu-i biografia).
Citat:
Si astronomul pagan al lui Cezar cu ce era mai bun? sa presupunem ca sfarsitul o sa se mai amane cateva mii de ani. O sa sarbatoriti Craciunul vara si alte sarbatori exact in anotimpurile opuse? Deci altfel fata de cum au fost stabilite acum cateva sute de ani.
Sau haideti sa luam un caz mult mai evident. Un sfant martir a murit la o anumita data acum 2000 de ani, data sarbatoririi sale. Din punct de vedere al concordantei datei, voi il sarbatoriti la o distanta de doua saptamani fata de martiriul sau. Pentru ca acel calendar iulian era gresit fata de data astronomica. Vedeti de ce calendarul este o conventie si nu o dogma?
Pentru ca voi nu va referiti la calendar ca si sinaxar, ci la miscarea pamantului ca fiind dogma. Iar ca dogma e chiar eronata, pentru ca si calendarul e eronat. Si catolicii spuneau ca miscarea soarelui in jurul pamantului ar fi fost dogma si erau sa-l arda pe Galilei pentru asta.
|
Cum ti-am mai spus, pe noi, ca si pe Sfintii Parinti, ne preocupa mintuirea sufletelor, si nu faptul ca peste 30000 (treizeci de mii!) de ani Sfintele Pasti or sa tina in decembrie. Voi insa, ca si ateistii, sinteti mai atenti la ce-o sa se intimple la calendele grecesti!