Va tot aud pomenind de “Sfintii Inchisorilor” si nu stiu exact la cine va referiti? Daca aceia sint legionarii, politicienii si autoritatile statului pe care bolsevicii i-au intemnitat, chiar daca in inchisoare l-au gasit pe Dumnezeu, nu inseamna ca sint si martiri pentru Credinta. Nici unul din ei nu a fost inchis pentru ca era crestin si pentru marturisirea sa crestina. Nu spun asta pentru a-i discredita, dar mi se pare intelept sa pastram simtul masurii si sa ne controlam emotiile. Cit priveste exemplul lor, ma indoiesc ca are mare relevanta pentru tine. Acei oameni cu siguranta nu-l pomeneau la slujbele pe care le faceau in ascuns pe Prea-Fericitul Iustinian Marina si foarte probabil marturisirea lor de credinta era cu adevarat ortodoxa. Tu, in schimb, cu toate ca esti libera, ai ales sa ramii in Biserica ecumenista si serghianista. Esti constienta de toate implicatiile alegerii pe care o faci si crezi ca prin rivna sporita poti compensa abaterea de la credinta. Din pacate, atita timp cit nu ai un motiv sufficient de puternic ca sa procedezi asa (si oare care ar putea fi acela cind atitia sfinti si-au dat viata pentru credinta?), ma indoiesc ca jertfa ta poate compensa.
Cred ca am mai spus-o: nici un preot nu poate fi mai ortodox decit episcopul sau, iar euharistul nu este al preotului, ci al episcopului, preotul fiind doar un delegat al ierarhului. Daca n-ai facut-o pina acuma, iti recomand sa citesti aici:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=7881, posturile 7 – 15 (in special 10 – 15), un articol foarte bun scris chiar de catre unul dintre episcopii vostri. Acel preot pe care tu il cauti insa, ortodox in marturisire, dar care pomeneste eretici la slujba si face euharistul pentru ei, nu exista, din simplul motiv ca un asemenea preot nu poate fi ortodox. Probabil cuvintele Sf. Ioan sint scoase din context pentru ca Duhul Sfint este prezent in Taine indifferent de starea spirituala a credinciosilor sau a preotului atita timp cit episcopul locului marturiseste ortodoxia. Si iarasi, esti dispusa sa faci orice efort, numai ceea ce trebuie ca ortodox nu!
Masoni exista probabil peste tot, dar nu asta trebuie sa ne preocupe, ci marturisirea publica de credinta a episcopului, succesiunea apostolica si, eventual, cu cine se afla in comuniune. Pina la “schimbare”, cred ca ar trebui sa-ti faci doar un strop te curaj ca sa mergi sa vezi cu proprii ochi, ceea ce nu te obliga la nimic. Daca Lavrentie de Cernigov al Bisericii lui Stalin este sfint, atunci cu siguranta toti martirii Bisericii Ruse si ai celei din catacombe au sfirsit in iad.
E drept, tu nu ai raspunderea unui ierarh sau preot, dar in ceea ce priveste credinta ai aceeasi obligatie ca ortodox: sa o marturisesti si sa o aperi.
Da, cred ca asta si trebuie sa faci, tine mintea deschisa, citeste, roaga-te si Dumnezeu iti va arata drumul si-ti va da putere. Ma rog si eu Lui sa iti ajute!
Cred ca traim inca vremuri bune cind scapa nu numai cine poate, ci si cel care vrea.