Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
Si eu care credeam ca monasticismul vest-european a devenit wussie si ca rar mai vezi calugari si calugarite purtand haine calugaresti.
|
Unii călugări poartă haine specifice, alții nu poartă haine, existând și din aceia care poartă haine în mănăstire, dar nu și când călătoresc în lume. În sfârșit, nu toate persoanele consacrate sunt călugări, în sensul că sunt încardinați unui ordin sau mănăstire, ci trăiesc toată viața în lume, au servici, lucrează cot la cot cu persoanele căsătorite, etc. Mai sunt terțiarii, care depun doar o parte din voturile călugărești. În sfârșit, mai sunt fraternitățile și sororitățile laicale, alcătuite din laici care nu au nici o uniformă (ex: Opus Dei), ori au una numai pentru ocazii festive (ex: Cavalerii de Malta).
Un grup constituit (care poate fi de câțiva membri) merge la episcop cu o propunere de regulă. Construiesc un exemplu în mod intenționat un pic tras de păr: "fraternitatea Sfântului Andrei", care are trei norme: să se roage Sf Andrei de câte ori se spală pe dinți, să citească cu voce tare un psalm în fiecare zi și să doneze primii doi pești pe care îi pescuiesc de fiecare dată unui om sărac, spunându-i cuvintele: "eu aduc peștii, tu pune pâinea, fie ca Domnul să le înmulțească" Episcopul examinează regula propusă, vede dacă e ceva în contradicție cu învățătura catolică, apoi dă binecuvântarea sa. Dacă e cazul, numește un preot care să se ocupe de pastorația acestui grup constituit.
P.S: Ce înseamnă "wussie" ?