Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Poate că citirea Psalmului 93 ajută ? Ia să vedem:
1. Dumnezeul răzbunărilor, Domnul, Dumnezeul răzbunărilor cu îndrăzneală a grăit.
2. Înalță-Te Cel ce judeci pământul, răsplătește răsplătirea celor mândri.
3. Până când păcătoșii, Doamne, până când păcătoșii se vor făli?
4. Până când vor spune și vor grăi nedreptate; grăi-vor toți cei ce lucrează fărădelegea?
6. Pe văduvă și pe sărac au ucis și pe orfani i-au omorât.
7. Și au zis: "Nu va vedea Domnul, nici nu va pricepe Dumnezeul lui Iacob".
8. Înțelegeți, dar, cei neînțelepți din popor, și cei nebuni, înțelepțiți-vă odată!
9. Cel ce a sădit urechea, oare, nu aude? Cel ce a zidit ochiul, oare, nu privește?
10. Cel ce pedepsește neamurile, oare, nu va certa? Cel ce învață pe om cunoștința,
11. Domnul, cunoaște gândurile oamenilor, că sunt deșarte.
12. Fericit este omul pe care îl vei certa, Doamne, și din legea Ta îl vei învăța pe el,
13. Ca să-l liniștești pe el în zile rele, până ce se va săpa groapă păcătosului.
14. Că nu va lepăda Domnul pe poporul Său și moștenirea Sa nu o va părăsi,
15. Până ce dreptatea se va întoarce la judecată și toți cei cu inima curată, care se țin de dânsa.
16. Cine se va ridica cu mine împotriva celor ce viclenesc și cine va sta împreună cu mine împotriva celor ce lucrează fărădelegea?
17. Că de nu mi-ar fi ajutat mie Domnul, puțin de nu s-ar fi sălășluit în iad sufletul meu.
18. Când am zis: "S-a clătinat piciorul meu", mila Ta, Doamne, mi-a ajutat mie.
19. Doamne, când s-au înmulțit durerile mele în inima mea, mângâierile Tale au veselit sufletul meu.
20. Nu va sta împreună cu Tine scaunul fărădelegii, cel ce face asuprire împotriva legii.
21. Ei vor prinde în cursă sufletul dreptului și sânge nevinovat vor osândi.
22. Dar Domnul mi-a fost mie scăpare și Dumnezeul meu ajutorul nădejdii mele;
23. Le va răsplăti lor Domnul după fărădelegea lor și după răutatea lor îi va pierde pe ei Domnul Dumnezeul nostru.
Verbis Domini !
|
Tocmai asta este că nu e verbis Domini, ci este verbis Davidi, dacă e îngăduită această licență. Este percepția vechi-testamentară a regelui David (el exprimând o mentalitate generală a vremii lui) despre un Dumnezeu aspru, insensibil, răzbunător și rece, care Își iubește doar poporul Său "cel ales", iar pe celelalte le dă morții. Este o mentalitate care devine o umbră a celor viitoare. Dar unii dintre creștini trăiesc pe mai departe cu mentalitatea de robi, și nu cu cea de fii, și de aceea ei pun mai presus pedeapsa decât iubirea, judecata decât mila. Pentru unii ca aceștia, Biserica s-a ostenit în zadar de 2000 de ani încoace, căci ei tot în Vechiul Testament scormone ca să-și găsească justificări ale Legii (talionului) pentru propriile lor opțiuni.
E veche slăbiciunea aceasta, și nu sunt ei primii care au gustat-o:
" Tot așa și noi, când eram copii, eram robi înțelesurilor celor slabe ale lumii;
Iar când a venit plinirea vremii, Dumnezeu, a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub Lege,
Ca pe cei de sub Lege să-i răscumpere, ca să dobândim înfierea.
Și pentru că sunteți fii, a trimis Dumnezeu pe Duhul Fiului Său în inimile noastre, care strigă: Avva, Părinte!
Astfel dar, nu mai ești rob, ci fiu; iar de ești fiu, ești și moștenitor al lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos.
Dar atunci necunoscând pe Dumnezeu, slujeați celor ce din fire nu sunt dumnezei;
Acum însă, după ce ați cunoscut pe Dumnezeu, sau mai degrabă după ce ați fost cunoscuți de Dumnezeu, cum vă întoarceți iarăși la înțelesurile cele slabe și sărace, cărora iarăși voiți să le slujiți ca înainte?
Țineți zile și luni și timpuri și ani?
Mă tem de voi, să nu mă fi ostenit la voi, în zadar."(Gal 4, 3-11)
Last edited by mariamargareta; 26.12.2010 at 02:56:28.
|